Παρέμβαση Τουρκίας-Κατάρ για τα Στενά του Ορμούζ: «Η ναυσιπλοΐα δεν πρέπει να εργαλειοποιείται ως όπλο»

 
φινταν στο καταρ

Πηγή Φωτογραφίας: AA Photo

Ενημερώθηκε: 12/05/26 - 14:24

Σε μια κοινή διπλωματική πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης στον Κόλπο προχώρησαν η Τουρκία και το Κατάρ, με κεντρικό αίτημα την άμεση επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ.

Από την Ντόχα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα τάσσεται υπέρ των διεθνών προσπαθειών για την απελευθέρωση της θαλάσσιας διόδου, τονίζοντας με νόημα πως μια τόσο κρίσιμη αρτηρία για το παγκόσμιο εμπόριο δεν επιτρέπεται να μετατρέπεται σε «πολεμικό όπλο».

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που ο πόλεμος με το Ιράν έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα στην ενεργειακή ασφάλεια και στις εμπορικές ροές, προκαλώντας οικονομική ασφυξία στα κράτη της περιοχής. Ο Φιντάν υπογράμμισε ότι η σταθερότητα στον Κόλπο είναι αδιαπραγμάτευτη για την παγκόσμια οικονομία, ενώ επανέλαβε την προσήλωση της Τουρκίας σε κάθε διπλωματική οδό που οδηγεί στην αποκλιμάκωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ, απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης, προκρίνοντας τη διπλωματία ως τη μόνη λύση για τη διευθέτηση των διαφορών με την Τεχεράνη. Η Ντόχα, λειτουργώντας ως γέφυρα επικοινωνίας, επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κράτη του Κόλπου για την αποκατάσταση της ειρήνης.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στις μεσολαβητικές προσπάθειες του Πακιστάν για τον τερματισμό της σύγκρουσης με το Ιράν. Ο Καταριανός ηγέτης δεν παρέλειψε να εξαίρει τον ρόλο της Τουρκίας ως «κομβικού εταίρου», ενώ παράλληλα καταδίκασε τις ισραηλινές επιχειρήσεις σε Γάζα και Λίβανο, συνδέοντας την περιφερειακή αστάθεια με την ανάγκη για μια συνολική διπλωματική αντεπίθεση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ