Πατριαρχείο Μόσχας κατά Εκκλησίας της Έλλάδος για την αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας

Πατριαρχείο Μόσχας κατά Εκκλησίας της Έλλάδος για την αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας
Ενημερώθηκε: 12/10/19 - 21:15

Με μια σαφή προειδοποίηση προς την Εκκλησία της Ελλάδος απάντησε το Πατριαρχείο της Μόσχας στην απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναγνωρίσει την ουκρανική αυτοκεφαλία.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλασόφ δήλωσε ότι η «η αξιολόγηση των συνεπειών αυτής της απόφασης για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος θα δοθεί από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Μόσχας».

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλασόφ δήλωσε ακόμα ότι «παρά τις βάσιμες προτάσεις αρκετών μητροπολιτών να απέχουν από τη λήψη απόφασης προς το παρόν, το Συμβούλιο των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε απόφαση υπέρ της αναγνώρισης της “Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας", ενώ περιέργως εξέφραζε την ελπίδα ότι η ουκρανική “αυτοκεφαλία” θα μπορούσε να "ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των αυτοκέφαλων Εκκλησιών της Μεγάλης Ρωσίας και της Ουκρανίας».

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι αντίθετα με την Εκκλησία της Ελλάδος, η δικαιοδοσία της οποίας δεν καλύπτει καν ολόκληρη την επικράτεια της Ελλάδας, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια πολυεθνική εκκλησία και δεν περιορίζεται από πιστούς που ζουν στη Ρωσία.

«Ειδικότερα, δεκάδες εκατομμύρια μέλη της (σ.σ. της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας) είναι πολίτες της Ουκρανίας. Και δεν ζήτησαν καμία αυτοκεφαλία», υπογράμμισε ο Μπαλασόφ.

Τόσο η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας όσο και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία, με το Πατριαρχείο της Μόσχας να έχει μιλήσει για «νομιμοποίηση του σχίσματος» και για καταστροφικές συνέπειες εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών.

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr