Ποινική δίωξη σε διάσημο Ρώσο ηθοποιό για "αντι-ρωσική" συνέντευξη

 
Ποινική δίωξη σε διάσημο Ρώσο ηθοποιό για "αντι-ρωσική" συνέντευξη

Ενημερώθηκε: 09/01/23 - 15:31

Ο διάσημος Ρώσος ηθοποιός Αρτούρ Σμολιάνικοφ αντιμετωπίζει ποινική δίωξη στην πατρίδα του επειδή, όπως υποστηρίζουν οι αρχές, προέβη σε "αντι-ρωσικές" δηλώσεις σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Novaya Gazeta Europe.

Ο Σμολιάνικοφ, ο οποίος άρχισε την καριέρα του το 2005 με την ταινία "Η Ένατη Εταιρία" για την αποτυχημένη στρατιωτική εκστρατεία της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, δήλωσε στη συνέντευξη του την περασμένη εβδομάδα ότι, αν ήταν να πολεμήσει, θα πολεμούσε στο πλευρό της Ουκρανίας και όχι της Ρωσίας.

Ο Σμολιάνικοφ είχε δηλώσει τον περασμένο Οκτώβριο ότι δεν ζει πλέον στην Ρωσία.

Οι δηλώσεις του στην εφημερίδα Novaya Gazeta Europe, η οποία είναι απαγορευμένη στην Ρωσία, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από μέλη της ρωσική βουλής, με ένα εξ αυτών να δηλώνει ότι ο ηθοποιός θα πρέπει να αποκλεισθεί απ’ όλες τις χρηματοδοτούμενες από το κράτος ταινίες.

"Εγώ θα απευθυνθώ στην Ανακριτική Επιτροπή με αίτημα να ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον αυτού του προδότη", δήλωσε ο βουλευτής Μπισουλτάν Χαμζάγεφ στο πρακτορείο Ria Novosti.

Η Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε την ποινική δίωξη εναντίον του Σμολιάνικοφ αφού έδωσε συνέντευξη σε ένα "δυτικό μέσο" , χωρίς ωστόσο να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, δεκάδες καλλιτέχνες και ηθοποιοί έχουν φύγει στο εξωτερικό φοβούμενοι ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους σκληρούς νόμους περί διάδοσης "παραπληροφόρησης" για τον πόλεμο στην Ουκρανία ή της δυσφήμησης του ρωσικού στρατού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ