«Πουλάει τρέλα» ο Ερντογάν: Να μοιραστούμε ευχαρίστως τα κοιτάσματα από τις γεωτρήσεις

Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία συνεχίζει «με σοβαρότητα» τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ζήτησε να γίνει διαπραγμάτευση, προκειμένου να γίνει μοιρασιά!
Ενημερώθηκε: 26/06/19 - 23:36

Στο ίδιο κλασικό του μοτίβο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία συνεχίζει «με σοβαρότητα» τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά το νέο στοιχείο μετά από καιρό είναι ότι ζητεί διαπραγμάτευση, προκειμένου να γίνει μοιρασιά των κοιτασμάτων.

Δεν ξέχασε για πολλοστή φορά να τα βάλει με τις ΗΠΑ, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν θα περιμένει, αλλά θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις, με την ανώριμη έννοια του ότι "αν υπάρχει κάτι θα το βρούμε κι εμεις"

Σε αυτό το πλαίσιο σε αποψινές του δηλώσεις, ο Ερντογάν κάλεσε την Κύπρο να καθίσει στο τραπέζι προκειμένου να μοιραστεί τα κοιτάσματα της ΑΟΖ με τους Τουρκοκύπριους και μάλιστα υποστήριξε περιχαρής  ότι η Αγκυρα ξέρει να μοιράζεται το φυσικό αέριο και πρόσθεσε ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να συμπεριφέρεται δίκαια και η απέναντι πλευρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 

Είπε συγκεκριμένα:

«Αν λέτε ότι αυτό θα είναι υπό τον έλεγχο της “νοτίου Κύπρου”, εμείς δεν μπορούμε να πούμε ναι σε αυτό. Η “νότια Κύπρος” και η “βόρεια Κύπρος” να καθίσουν μαζί στο τραπέζι, να σχηματίσουν αντιπροσωπείες και να δουν τι βγήκε. Να αποφασίσουν πόσο θα πάρει ο βορράς και πόσο ο νότος. Μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει βγει άλλωστε. Ακόμη συνεχίζονται οι έρευνες. Τώρα τα γεωτρύπανά μας έχουν ξεκινήσει. Τώρα βλέπουν ότι οι Τούρκοι κινούνται σοβαρά. Φυσικά και θα συνεχίσουμε σοβαρά, δεν πρόκειται να περιμένουμε. Αν υπάρχει κάτι να το βρούμε κι εμείς», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, αναχωρώντας για τη σύνοδο των G20.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Δεν παρέλειψε να τα βάλει ξανά με την Ουάσινγκτον. Μετά τις επιθέσεις στον Εμανουέλ Μακρόν, για την ανάμειξή του στην υπόθεση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Ερντογάν επέκρινε και τις ΗΠΑ για τον ίδιο λόγο.

«Τι δικαιώματα έχουν οι ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο», διερωτήθηκε ο Ερντογάν, όπως είχε πει και για τον Μακρόν. Οταν ρωτήθηκε αν θα συζητήσει το θέμα στη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε: «Αν έρθει στην ατζέντα θα το συζητήσουμε, αλλά σε αυτή την περιοχή η Τουρκία και η “βόρεια Κύπρος” έχουν δικαιώματα. Αυτών των χωρών που αναφέρονται τι δικαιώματα έχουν; Και μάλιστα οι ΗΠΑ τι δικαιώματα έχουν; Αυτά όλα προκαλούν ερωτηματικά. Βλέπουμε ότι τελευταία ό,τι πάει ενώπιον του Κογκρέσου γίνεται απόφαση. Εμείς εδώ έχουμε δικαιώματα εγγυήτριας δύναμης. Επομένως εμείς είμαστε εγγυητές έναντι κάθε επίθεσης που μπορεί να γίνει εναντίον της βορείου Κύπρου. Όσο για το θέμα των θαλασσών, εμείς λέμε πως ό,τι βρει από τη θάλασσα εκεί έχουν ίσα δικαιώματα όλοι όσοι ζουν στην Κύπρο».