Προκλητική παρέμβαση της φον ντερ Λάιεν στις ιταλικές εκλογές: Άφησε να εννοηθεί ότι αν εκλεγεί κυβέρνηση που δεν αρέσει στις Βρυξέλλες, θα τους μπλοκάρει κονδύλια!!!

 
Προκλητική παρέμβαση της φον ντερ Λάιεν στις ιταλικές εκλογές

Ενημερώθηκε: 25/09/22 - 03:00

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση της επικεφαλής της Κομισιόν για τις σημερινές ιταλικές εκλογές. Η Γερμανίδα Πρόεδρος της της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τις ΗΠΑ σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, δήλωσε ότι «η προσέγγισή μου στο όλο θέμα είναι: θα συνεργαστούμε με κάθε δημοκρατική κυβέρνηση η οποία θα θελήσει να συνεργαστεί μαζί μας. Θα δούμε, αν τα πράγματα οδεύσουν προς μια δύσκολη κατάσταση – μίλησα με τον ίδιο τρόπο για την Πολωνία και την Ουγγαρία – έχουμε τα αναγκαία εργαλεία. Αν τα πράγματα πάνε προς την σωστή κατεύθυνση, τα άτομα στα οποία μια κυβέρνηση πρέπει να δίνει αναφορά, θα παίξουν σημαντικό ρόλο».

Και πρόσθεσε η επικεφαλής της Κομισιόν, ότι «η δημοκρατία είναι σε διαρκή εξέλιξη. Ποτέ δεν τελειώνει, δεν μπορείς να βάλεις την δημοκρατία σε ένα κουτί και να την διατηρείς εκεί, χωρίς να κάνεις τίποτα. Εξαρτάται, όμως, από το πώς οι άνθρωποι την υπερασπίζουν. Θα δούμε πώς θα πάνε τελικά οι εκλογές στην Ιταλία. Είχαμε εκλογές και στην Σουηδία.»

Η φον ντερ Λάιεν προφανώς αναφερόταν στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της περασμένης Κυριακής για αναστολή της χρηματοδότησης περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουγγαρία λόγω διαφθοράς, την πρώτη τέτοια υπόθεση στο μπλοκ των 27 εθνών υπό μια νέα κύρωση που αποσκοπεί στην καλύτερη προστασία του κράτους δικαίου.

Σκληρή απάντηση από τον Σαλβίνι στην φον ντερ Λάιεν

Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε τη δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «αχαρακτήριστη απειλή», διότι «η κυρία αυτή οφείλει να εκπροσωπεί όλους τους Ευρωπαίους και όχι μόνο τους αριστερούς». Παράλληλα ο Σαλβίνι τόνισε ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση μομφής στο Ευρωκοινοβούλιο κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η φον ντερ Λάιεν δέχτηκε επίσης κριτική από την πολωνική κυβέρνηση, με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να κατηγορεί τη Γερμανία ότι διευθύνει την ΕΕ.

«Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφήνει να εννοηθεί ότι εάν οι Ιταλοί εκλέξουν μια κυβέρνηση που δεν αρέσει στις Βρυξέλλες, τότε μπορεί να τους μπλοκάρει τα κονδύλια», έγραψε στο Twitter ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Σεμπάστιαν Καλέτα.

Ο Έρικ Μάμερ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η φον ντερ Λάιεν δεν ήθελε να παρέμβει στην ιταλική πολιτική.

«Τόνιζε τον ρόλο της Επιτροπής ως θεματοφύλακα των (ευρωπαϊκών) συνθηκών όσον αφορά το κράτος δικαίου», δήλωσε την Παρασκευή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ