Προκλητικός ο Τούρκος Αντιπρόεδρος: Θα κάνουμε γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Προκλητικός ο Τούρκος Αντιπρόεδρος: Θα κάνουμε γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ
Ενημερώθηκε: 24/05/19 - 18:56

Συνεχίζουν τις προκλήσεις εν μέσω συζητήσεων για Μ.Ο.Ε. (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) οι Τούρκοι. Αυτή τη φορά δια στόματος του Τούρκου αντιπρόεδρου Φουάτ Οκτάι, που προανήγγειλε γεωτρήσεις εντός Κυπριακής ΑΟΖ.

«Και στις περιοχές που κήρυξε ΑΟΖ η άλλη πλευρά θα συνεχίσουμε τις έρευνες μας για φυσικό αέριο» δήλωσε σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο Οκτάι, αναφέροντας ότι δεν θα επιτρέψουν σε ένα «κακομαθημένο παιδί να κομπάζει στην περιοχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Κύμα αποχωρήσεων ξένων τεχνικών από τον «Πορθητή»

 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ακίτ, ο Τούρκος αντιπρόεδρος κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ότι η τουρκική θέση είναι πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο ισότιμες κοινότητες οι οποίες έχουν και οι δύο δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες του νησιού. «Όσα δικαιώματα έχει η "νότιος Κύπρος" τα ίδια δικαιώματα έχει και η βόρειος επί των υδρογονανθράκων εκεί. Κι εμείς άλλωστε ως Τουρκία έχουμε συμφωνίες με την "βόρειο Κύπρο". Συνεχίζουμε εντατικά τις έρευνές μας στην ΑΟΖ», σημείωσε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟΥ «ΠΟΡΘΗΤΗΣ»

 

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος επεσήμανε ακόμη: «Εμείς λέμε ότι θα συνεχίσουμε τις έρευνές μας και στις περιοχές που κήρυξε η άλλη πλευρά. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) έχει λάβει αδειοδότηση από παλιά, συνεχίζουμε τις έρευνές μας και θα τις συνεχίσουμε. Και μετά στην ΑΟΖ που διεξάγει τώρα έρευνες το Μπαρμαρός, στο τεμάχιο 9. Στο τέλος μπορεί να γίνει γεώτρηση».

«Όποιος και αν πει, ό,τι και να πει, αυτό είναι δικαίωμα της "τδβκ". Επομένως δεν επιτρέπουμε να αγνοούν αυτό το δικαίωμα, να γίνεται προσπάθεια τυγχάνει μονομερούς εκμετάλλευσης αυτού του δικαιώματος ή να γίνεται προσπάθεια να μας κάνουν να το ξεχάσουμε, σχηματίζοντας συμμαχίες διεθνούς διάστασης. Δεν θα επιτρέψουμε να δείχνουν το δάχτυλο στην Τουρκία και την "τδβκ". Η "νότιος Κύπρος" έχει μια συμπεριφορά κακομαθημένου παιδιού», είπε.

«Και δεν θα επιτρέψουμε σε ένα κακομαθημένο παιδί να κομπάζει στην περιοχή και να παραβλέπει δικαιώματα. Και στην Ελλάδα στέλνουμε πολύ καθαρά τα μηνύματα. Αυτά δεν είναι ζητήματα για εσωτερική κατανάλωση», κατέληξε.