Πρόωρες εκλογές στην Ουκρανία

Μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές
Ενημερώθηκε: 21/05/19 - 19:51

Μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Ιουλίου, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε, με το οποίο επισημοποιείται και η διάλυση του κοινοβουλίου. Ηδη από τη Δευτέρα, στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία του, ο Ζελένσκι είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Κανονικά, οι Ουκρανοί θα καλούνταν στις κάλπες τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Μάλιστα, ο Ζελένσκι έχει ήδη ζητήσει από τη Δευτέρα την παραίτηση υπουργών, παρότι σύμφωνα με τη νομοθεσία η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να παραιτηθεί πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Ο πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν ανακοίνωσε αμέσως την παραίτησή του, επικαλούμενος τις διαφωνίες του με τον νέο πρόεδρο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Πάντως, η ανακοίνωση του Ζελένσκι για τη διάλυση του κοινοβουλίου ήδη προκάλεσε αντιδράσεις στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι πολιτικοί και συνταγματολόγοι έκαναν λόγο για αντισυνταγματική απόφαση και κάλεσαν τον πρόεδρο της χώρας να ανακαλέσει.