Προβάδισμα του διαδόχου του Κορέα στο Εκουαδόρ-Την Πέμπτη το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών

Προβάδισμα του διαδόχου του Κορέα στο Εκουαδόρ-Την Πέμπτη το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών
Ενημερώθηκε: 20/02/17 - 23:45

Τα τελικά, επίσημα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στον Ισημερινό, όπου ο σοσιαλιστής Λενίν Μορένο αναμετρήθηκε με τον συντηρητικό Γκιγιέρμο Λάσο, θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, όπως γνωστοποίησε σήμερα το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE).

«Ελπίζουμε ότι μέσα σε τρεις ημέρες από σήμερα (Δευτέρα) η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως», δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, ο Χουάν Πάμπλο Πόσο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος στην καταμέτρηση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου και αντιπροέδρου.

Κάλεσε «τους πολίτες να περιμένουν τα επίσημα αποτελέσματα σε μια ειρηνική ατμόσφαιρα καθώς τα περιθώρια είναι στενά για να προσδιοριστεί εάν θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος ή όχι», διευκρινίζοντας πως «αυτό θα κριθεί ψήφο προς ψήφο». Ο Μορένο, ο υποψήφιος της κυβερνώσας Συμμαχίας για μια Υπερήφανη και Ανεξάρτητη Πατρίδα (Alianza PaÍs), συγκέντρωσε το 39,13% των ψήφων ενώ ο πρώην τραπεζίτης Λάσο, του συντηρητικού κινήματος Δημιουργία Ευκαιριών (Creo), πιστώνεται το 28,31% των ψήφων, με βάση τα αποτελέσματα με το 88,75% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, λίγο πριν από τις 13:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον ιστότοπο του CNE.

Για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, ο υποψήφιος της κυβερνητικής συμμαχίας θα πρέπει να συγκεντρώσει το 40% των ψήφων και να έχει 10 μονάδες προβάδισμα έναντι του υποψήφιου της δεξιάς. Θα χρειαστούν «πέντε ως οκτώ ημέρες για να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα όλων των αιρετών», πρόσθεσε ο Πόσο. Εξηγώντας γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η διαδικασία, ο Πόσο επισήμανε τις «ανωμαλίες των εγγραφών» σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, καθώς δεν υπάρχει «η υπογραφή του γραμματέα, ή του προέδρου, ή υπάρχουν αριθμητικές ανακολουθίες» μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και των συμμετεχόντων.

Περίπου 12,8 εκατομμύρια πολίτες καλούνταν να συμμετάσχουν στη χθεσινή εκλογική διαδικασία –η συμμετοχή είναι υποχρεωτική και όποιος δεν ψηφίζει αντιμετωπίζει πρόστιμο– για να αναδειχθεί ο διάδοχος του απερχόμενου προέδρου Ραφαέλ Κορέα, του αντιπροέδρου του, των 137 βουλευτών και των πέντε αντιπροσώπων του Ισημερινού στο Κοινοβούλιο των Άνδεων.

Αρκετές δεκάδες υποστηρικτές του Λάσο παρέμεναν σήμερα, ορισμένοι από χθες το βράδυ, μπροστά στο κτίριο του CNE, για να απαιτήσουν διαφανή αποτελέσματα. Στρατιωτικοί και αστυνομικοί ήταν ανεπτυγμένοι μπροστά στο κτίριο, στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας Κίτο, και υπήρξαν ορισμένες προστριβές ανάμεσα σε υποστηρικτές του υποψήφιου της δεξιάς και μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Ο Λάσο, 61 ετών, διερωτήθηκε «πώς μπορεί να χρειάζονται τρεις ημέρες για να καταμετρηθεί το 12%» των ψήφων, ενώ πανηγύριζε ήδη για τον δεύτερο γύρο που προεξοφλεί ότι θα διεξαχθεί. «Δεν θα επιτρέψουμε νοθεία αν παίξουν με τα αποτελέσματα, θα βγούμε στους δρόμους», διεμήνυσε. «Δεν είμαστε Κούβα ούτε Βενεζουέλα, έξω ο Κορέα», φώναζαν οι υποστηρικτές του.

Ο Ραφαέλ Κορέα υπήρξε ένας από τους ηγέτες-κλειδιά της συμμαχίας των αριστερών ηγετών και πιστώνεται ότι έφερε σταθερότητα στο κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ, όμως η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για αυταρχισμό. Ο 63χρονος Μορένο δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο η αντιπολίτευση να καταγγείλει νοθεία, διαβεβαιώνοντας ότι οι αρχές τηρούν το Σύνταγμα και τους νόμους και όλοι πρέπει να περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα.