Reuters: Το Ιράν εξετάζει ελεύθερη διέλευση πλοίων στα Στενά Ορμούζ μέσω Ομάν

 
στενα του ορμουζ

Ενημερώθηκε: 15/04/26 - 22:56

Το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ μέσω των υδάτων του Ομάν, στο πλαίσιο των προτάσεων που έχουν τεθεί στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο την αποτροπή αναζωπύρωσης της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters από πηγή με γνώση των συνομιλιών, η Τεχεράνη εμφανίζεται διατεθειμένη να μην παρεμποδίζει τη ναυσιπλοΐα στη συγκεκριμένη πλευρά του στενού, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με την Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα, όπως το αν το Ιράν θα απομακρύνει ενδεχόμενες νάρκες από την περιοχή ή αν η ελευθερία διέλευσης θα ισχύει για όλα τα πλοία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με το Ισραήλ.

Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι η πρόταση εξαρτάται από το κατά πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να ανταποκριθούν στα αιτήματα της Τεχεράνης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Η κρίση έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη διακοπή που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ έχει ουσιαστικά ανασταλεί. Από το συγκεκριμένο πέρασμα διέρχεται περίπου το 20% των παγκόσμιων ροών πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Από την έναρξη του πολέμου, στα τέλη Φεβρουαρίου, εκατοντάδες δεξαμενόπλοια και άλλα εμπορικά πλοία, καθώς και περίπου 20.000 ναυτικοί, παραμένουν εγκλωβισμένοι εντός του Κόλπου, αναδεικνύοντας το εύρος των επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ