Ρωσία – BBC: Περισσότερες οι απώλειες στρατιωτών στην Ουκρανία από ό,τι σε 9 χρόνια στο Αφγανιστάν (ΒΙΝΤΕΟ)

 
ΡΩΣΙΑ

Ενημερώθηκε: 24/02/23 - 17:44

Στον ένα χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15.136 Ρώσοι στρατιωτικοί, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν από ανοιχτές πηγές οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου Mediazona και της ρωσικής υπηρεσίας του BBC.

Μεταξύ των 15.136 Ρώσων στρατιωτών , οι 1.214 είναι επίστρατοι. Οι δημοσιογράφοι των δύο μέσων ταυτοποίησαν τα ονόματα 588 μελών της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner που σκοτώθηκαν και 1.310 πρώην κρατουμένων.

Από τις 24 Φεβρουαρίου στον πόλεμο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.800 αξιωματικοί, εκ των οποίων 199 με τον τίτλο του αντισυνταγματάρχη και άνω.

Όπως επισημαίνει ο ιστότοπος Mediazona, ο αριθμός των απωλειών στις γραμμές του ρωσικού στρατού υπερβαίνει τον επίσημο αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα εννέα χρόνια του πολέμου στο Αφγανιστάν, από τις 25 Δεκεμβρίου του 1979 έως τις 15 Φεβρουαρίου του 1989, η Σοβιετική Ένωση έχασε στο Αφγανιστάν 15.051 στρατιωτικούς.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρθηκε για τελευταία φορά στις απώλειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου. «Οι απώλειές μας μέχρι σήμερα είναι 5.937 πεσόντες» είχε δηλώσει τότε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου Nediazona και της ρωσικής υπηρεσίας του BBC σε συνεργασία με ομάδα εθελοντών συγκεντρώνουν στοιχεία για τον θάνατο των Ρώσων στρατιωτών από τις αναρτήσεις συγγενών τους, από τις ειδήσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τις επίσημες ανακοινώσεις των περιφερειακών αρχών. Ο πραγματικός αριθμός των πεσόντων μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ