Σε ασφαλές λιμάνι της Νορβηγίας ρυμουλκείται το κρουαζιερόπλοιο «Viking Sky»

Σε ασφαλές λιμάνι της Νορβηγίας ρυμουλκείται το κρουαζιερόπλοιο «Viking Sky»
Ενημερώθηκε: 24/03/19 - 15:04

Ρυμουλκείται σε ασφαλές λιμάνι το κρουαζιερόπλοιο  «Viking Sky» με 1.3000 επιβάτες που υπέστη μηχανική βλάβη το Σάββατο (23/3) στα ανοιχτά της Νορβηγίας.

Στη διάρκεια των ελιγμών για τη ρυμούλκηση του πλοίου, οι ομάδες διάσωσης αποφάσισαν την παύση των επιχειρήσεων, αφού προηγουμένως 479 συνολικά άτομα είχαν μεταφερθεί με ελικόπτερα στη στεριά.

Διαβάστε σχετικά: Συνεχίζεται η δραματική επιχείρηση διάσωσης στη Νορβηγία (video)

 

Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, μετά μια μηχανική βλάβη, κι ενώ εκείνη την ώρα έπλεε υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες σε μια περιοχή με πλήθος υφάλων στ΄ανοιχτά της περιοχής Μέρε ογκ Ρομσντάλ, στη δυτική Νορβηγία.

Mετά την επαναλειτουργία μιας από τις μηχανές του, το κρουαζιερόπλοιο κατάφερε να σταθεροποιηθεί ρίχνοντας άγκυρα σε περιοχή σχεδόν δύο χιλιόμετρα από την παραλία και οι αρχές ξεκίνησαν μια μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου και μεταφοράς των επιβατών με πέντε ελικόπτερα. Σήμερα το πρωί έγινε γνωστό πως τέθηκαν σε λειτουργία τρεις από τις τέσσερις μηχανές του πλοίου.

Εντυπωσιακές εικόνες που ελήφθησαν από το εσωτερικό του «Viking Sky» δείχνουν ότι το πλοίο έπαιρνε κλίση πολύ γρήγορα. Σε άλλο βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, διακρίνονται δεκάδες επιβάτες να περιμένουν φορώντας σωσίβια γιλέκα. 

Διαβάστε σχετικά: Θρίλερ στη Νορβηγία: Κρουαζιερόπλοιο με 1.300 επιβάτες εξέπεμψε SOS! (video)

 

Μετά την επαναλειτουργία τριών από τους τέσσερις κινητήρες του, το πλοίο απομακρύνθηκε από τις ακτές σήμερα το πρωί και ρυμουλκείται από δύο ρυμουλκά, το ένα μπροστά και το άλλο πίσω, για το λιμάνι του Μόλντε, σχεδόν 80 χλμ. από εκεί. Σύμφωνα με τους διασώστες, το κρουαζιερόπλοιο πρέπει να διανύσει σχεδόν 60 χλμ. πριν συναντήσει ήρεμα νερά.

«Τώρα έχουμε διακοπή της επιχείρησης εκκένωσης του πλοίου», δήλωσε εκπρόσωπος του Κέντρου Διάσωσης για τη νότια Νορβηγία. «Ο καπετάνιος ζήτησε να μην γίνει καμιά μεταφορά όσο το πλοίο ρυμουλκείται. Μόλις ολοκληρωθεί η ρυμούλκηση, ο καπετάνιος θα εκτιμήσει την κατάσταση» για τυχόν επανάληψη της επιχείρησης μεταφοράς, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι επιχειρήσεις διάσωσεις διαξήχθησαν εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών με τα κύματα στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή να φτάνουν τα έξι μέτρα.

Οι περισσότεροι επιβάτες είναι Βρετανοί και Αμερικανοί. Όσοι μεταφέρθηκαν με το ελικόπτερο οδηγήθηκαν σε κέντρο υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα. Οι νοσοκομειακές αρχές ανέφεραν ότι χθες βράδυ δέχτηκαν 10 ανθρώπους: έξι γυναίκες και τέσσερις άντρες. Τρεις από αυτές, μια 90χρονη και δύο 70χρονες φέρουν σοβαρά κατάγματα.

Η Δανία ανακοίνωσε την αποστολή ελικόπτερου για να παράσχει βοήθεια στις νορβηγικές ομάδες διάσωσης στο νότο της χώρας.

Το «Viking Sky», το οποίο διαχειρίζεται η νορβηγική εταιρία Viking Ocean Cruises, είναι ένα σύγχρονο πλοίο που άρχισε να ταξιδεύει το 2017 και μπορεί να μεταφέρει 930 επιβάτες. Αναχώρησε από το Τρόμσο (βόρεια) και είχε προορισμό το Σταβάνγκερ όταν υπέστη τη βλάβη.