Σερβία: Το Βελιγράδι θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα στον διάλογο με την Πρίστινα, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς

 
vucic

Ενημερώθηκε: 14/11/23 - 16:50

Την αφοσίωση της Σερβίας στον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με το ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιστακ.

Ο Βούτσιτς διαβεβαίωσε ότι η Σερβία θα σεβαστεί όλα όσα έχουν υπογραφεί ή συμφωνηθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρεται επίσης ότι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στο Κόσοβο, την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Ο Βούτσιτς επέμεινε στη συγκρότηση Κοινότητας Δήμων με σερβική πλειοψηφία όπως είχε συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες το 2013.

Ο διευθυντής του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι έγινε αποδεκτή η πρόσκληση του Λάιτσακ να συνεχιστεί ο διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου στις 16 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο νέος γύρος διαλόγου θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο επιτροπών και θα αφορά αποκλειστικά το καταστατικό της Ένωσης σερβικών Δήμων, διευκρίνισε ο Πέτκοβιτς.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι αποδέχθηκαν στις 18 Μαρτίου στην Οχρίδα το ευρωπαϊκό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο.

Το σχέδιο αυτό υποχρεώνει την Πρίστινα να επιτρέψει την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων ενώ από την άλλη ορίζει ότι η Σερβία αναγνωρίζει τα κρατικά σύμβολα του Κοσόβου, δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη του σε διεθνείς οργανισμούς και τα δύο μέρη δεσμεύονται ότι θα σέβονται αμοιβαία την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία.

Πηγή: ΕΡΤ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ