«Σκύλιασαν» οι Τούρκοι με την κοινή δήλωση της EUMED9

«Σκύλιασαν» οι Τούρκοι με την κοινή δήλωση της EUMED9
Ενημερώθηκε: 18/09/21 - 12:56

Δεν μπορούν να «χωνέψουν» οι Τούρκοι την κοινή δήλωση της EUMED9.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ σχετικά με τη EUMED9 καταδικάζει τα αποτελέσματα της συνόδου και κατηγορεί την ΕΕ για άλλη μια φορά ότι «παρασύρεται» από Ελλάδα και Κύπρο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Τα αποσπάσματα στην κοινή δήλωση για την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και την παράτυπη μετανάστευση, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν μετά το τέλος της συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 από τα εννέα μέλη της ΕΕ (Γαλλία, Κύπρος, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία , Σλοβενία, Ελλάδα) είναι μεροληπτικά, στερούνται οράματος και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Καλούμε τις χώρες της ΕΕ που υπέγραψαν το προαναφερθέν ανακοινωθέν να εγκαταλείψουν τη μονόπλευρη και μεροληπτική στάση της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, την οποία ακολουθούν τυφλά υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης».

Το μήνυμα στην Τουρκία

Για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ηγέτες των 9 καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Υπογραμμίζουν ταυτόχρονα ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Επαναβεβαιώνουν ακόμη τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για αποφασιστική δράση με όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει η ΕΕ στη διάθεσή της, προκειμένου να προστατεύσει συμφέροντά της και αυτά των κρατών-μελών της, καθώς και ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία υπόκειται στις αιρεσιμότητες της συμπεριφοράς της, όπως αυτές έχουν περιγραφεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι «9» λένε «όχι» στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και στις οργανωμένες προσπάθειες παράνομης εισροής μεταναστών. Υπογραμμίζουν την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. για την παρεμπόδιση των παράνομων εισόδων, ενώ σε σχέση με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν κάνουν σαφή αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με χώρες που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν.