Το soundtrack της Ιρανικής εξέγερσης τρομάζει τους μουλάδες: Συνέλαβαν τον μουσικό [ΒΙΝΤΕΟ]

 
ΧΑΤΖΙΠΟΥΡ

Ενημερώθηκε: 04/10/22 - 18:19

Καθώς οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί εισέρχονται στην τρίτη τους εβδομάδα, ένα τραγούδι διαμαρτυρίας – παραγωγή δημοφιλέστατου Ιρανού μουσικού- έχει γίνει το soundtrack της μεγαλύτερης εξέγερσης εδώ και δεκαετίες στη χώρα. Οι στίχοι του τραγουδιού «Baraye» που έγραψε ο Σερβίν Χατζιπούρ (Shervin Hajipour) προέρχονται εξ ολοκλήρου από μηνύματα που έχουν δημοσιεύσει οι Ιρανοί στο διαδίκτυο για τους λόγους για τους οποίους διαμαρτύρονται: Ετσι κάθε ένα μηνυμα – στίχος ξεκινά με τη λέξη Baraye, που σημαίνει «Για…» ή «Εξαιτίας…», στα Φαρσί.

Ο Χατζιπούρ κυκλοφόρησε το τραγούδι στο διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα και έγινε γρήγορα viral, με εκατομμύρια προβολές σε διάφορες πλατφόρμες.

Βίντεο δείχνουν το τραγούδι να τραγουδιέται από μαθήτριες στο Ιράν, να ακούγεται από τα παράθυρα των αυτοκινήτων στην Τεχεράνη και να παίζεται σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Ουάσιγκτον, το Στρασβούργο και το Λονδίνο, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Ωστόσο, ο Χατζιπούρ, 25 ετών, φέρεται να συνελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού.

Σύμφωνα με μηνύματα που αναρτήθηκαν στο Twitter από την αδερφή του -και επιβεβαιώθηκαν εκ νέου από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- οι υπηρεσίες πληροφοριών στην επαρχία Μαζανταράν κάλεσαν τους γονείς του Χατζιπούρ και τους ενημέρωσαν για τη σύλληψή του την 1η Οκτωβρίου.

Οικείοι του Χατζιπούρ πιστεύουν ότι ο τραγουδιστής αναγκάστηκε να αφαιρέσει το τραγούδι από το Instagram όταν συνελήφθη. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να καταχωρισθεί το τραγούδι ως προϊόν άλλου, επιτρέποντας την υποβολή καταγγελιών για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα το τραγούδι να αφαιρείται από τις πλατφόρμες στις οποίες είχε ανέβει.

Ωστόσο, το τραγούδι έχει ήδη κοινοποιηθεί ευρέως και συνεχίζει να αναρτάται από χρήστες του YouTube.

«Αυτό το τραγούδι έχει «σπάσει» τα περσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί από εμάς έχουμε κλάψει ακούγοντας το ξανά και ξανά. Ο καλλιτέχνης συνόψισε τη βαθιά εθνική θλίψη και τον πόνο που νιώθουν οι Ιρανοί εδώ και δεκαετίες, με αποκορύφωμα την τραγωδία της #MahsaAmini », έγραψε ο ανταποκριτής του BBC, Μπαχμάν Καλμπασί.

«Ο μόνος καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε την εξέγερση του Ιράν δεν είναι οποιοδήποτε βιβλίο ή δοκίμιο, αλλά το «Baraye» του Σέρβιν Χατζιπούρ», έγραψε ο Καρίμ Σατζαντπούρ , του thinktank Carnegie Endowment. “Το βάθος του απαιτεί πολλαπλές προβολές.”

Μια καμπάνια που βρίσκεται σε εξέλιξη καλεί το κοινό να προτείνει το τραγούδι για Grammy στην κατηγορία του καλύτερου τραγουδιού για κοινωνική αλλαγή.

Στο τραγούδι, ο Χατζιπούρ τραγουδά στίχους όπως «Για χορό στους δρόμους, για φιλιά αγαπημένων προσώπων» και «για τις γυναίκες, τη ζωή, την ελευθερία», ένα άσμα συνώνυμο με το κύμα διαμαρτυριών μετά τον θάνατο της Αμινί.

Υπήρξαν και άλλες συλλήψεις σε όλο το Ιράν καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ποδοσφαιριστή Χοσεϊν Μαχινί, ο οποίος συνελήφθη αφού εξέφρασε την υποστήριξή του στις διαδηλώσεις μέσω διαδικτύου, ενώ συνελήφθη και η ποιήτρια Mona Borzoi, ύστερα από ένα ποίημα που έγραψε για να υποστηρίξει τις διαμαρτυρίες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ