Στη Σαουδική Αραβία ο Ιρανός πρόεδρος Ραϊσί για τη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας με θέμα την κρίση στη Γάζα

 
iran

Ενημερώθηκε: 06/11/23 - 20:33

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί θα ταξιδέψει την Κυριακή στη Σαουδική Αραβία, μετέδωσε σήμερα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Etemadonline. Είναι η πρώτη επίσκεψη Ιρανού αρχηγού του κράτους από τότε που η Τεχεράνη και το Ριάντ έθεσαν τέλος σε χρόνια εχθρότητας καταλήγοντας σε συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Κίνας τον Μάρτιο.

Ο πρόεδρος Ραϊσί θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Ριάντ, όπου θα συζητηθεί το θέμα της Παλαιστίνης, αναφέρει ο ιρανικός ιστότοπος.

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συναίνεση για τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιμακούμενης σύγκρουσης στις τέσσερις εβδομάδες που ακολούθησαν την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι, κυρίως αμάχοι, και περισσότεροι από 240 πιάστηκαν όμηροι.

Το Ισραήλ εν είδει αντιποίνων εξαπέλυσε επίθεση στη Γάζα, έδαφος που ελέγχεται από τη Χαμάς, από αέρος, επέβαλε πολιορκία και προχώρησε σε χερσαία επίθεση, προκαλώντας παγκόσμιο συναγερμό για τις ανθρωπιστικές συνθήκες στον θύλακα.

Τουλάχιστον 10.022 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 4.104 παιδιά, έχουν σκοτωθεί έως τώρα στις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Περιφερειακοί αντίπαλοι, η Τεχεράνη και το Ριάντ αποφάσισαν τον τερματισμό της διπλωματικής τους ρήξης και την αποκατάσταση των σχέσεών τους τον Μάρτιο βάσει μιας συμφωνίας την οποία διαπραγματεύτηκε η Κίνα έπειτα από επτά χρόνια εχθρότητας μεταξύ των δυο χωρών, η οποία απείλησε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στον Κόλπο και συνέβαλε στην πυροδότηση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή από την Υεμένη έως τη Συρία.

Ιράν και Σαουδική Αραβία στη διάρκεια των ετών αυτών είχαν υποστηρίξει αντίπαλα στρατόπεδα στη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ