Στιβ Γουίτκοφ: «Αισιοδοξία για άμεση συνάντηση με το Ιράν – Το σχέδιο Τραμπ μπορεί να λύσει τα πάντα»

 
Στιβ Γουίτκοφ

Ενημερώθηκε: 27/03/26 - 22:22

Σε μια κρίσιμη καμπή για την εξέλιξη του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες, με τον ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την έναρξη απευθείας επαφών με το Ιράν εντός των επόμενων ημερών.

Μιλώντας από το Μαϊάμι, ο Γουίτκοφ επιβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη έχει ήδη στα χέρια της το αναθεωρημένο ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων της κυβέρνησης Τραμπ, το οποίο μεταβιβάστηκε μέσω της διπλωματικής οδού του Πακιστάν.

Η αμερικανική πλευρά ποντάρει στην αποδοχή αυτού του πλαισίου ως τη μοναδική βιώσιμη «έξοδο» από τη σύγκρουση, με τον Πρόεδρο Τραμπ να δίνει μάλιστα παράταση 10 ημερών στη διορία για πλήγματα στις ιρανικές ενεργειακές υποδομές, επικαλούμενος «παραγωγικές συζητήσεις». Παρά τα θετικά μηνύματα από την Ουάσινγκτον, η Τεχεράνη εμφανίζεται διχασμένη: ενώ επίσημα χαρακτηρίζει το σχέδιο «μονόπλευρο», πληροφορίες θέλουν το ιρανικό καθεστώς να επεξεργάζεται μια λεπτομερή απάντηση, την ώρα που η οικονομική πίεση και οι στρατιωτικές απώλειες αυξάνονται.

Το σχέδιο των 15 σημείων, που αποτελεί το επίκεντρο του θρίλερ, περιλαμβάνει αυστηρούς όρους για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος και το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων. Οι επόμενες ώρες θεωρούνται καθοριστικές, καθώς η διεθνής κοινότητα αναμένει αν η Τεχεράνη θα επιλέξει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ