Στο σφυρί σούπερ θαλαμηγός $200 εκατ. του κουμπάρου του Πούτιν (ΒΙΝΤΕΟ)

 
ΓΙΩΤ

Ενημερώθηκε: 02/12/22 - 19:51

Ένα σούπερ γιοτ 200 εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκει στον Βίκτορ Μεντβεντσούκ, δισεκατομμυριούχο φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν στον οποίο έχουν επιβληθεί δυτικές κυρώσεις, θα πουληθεί σε δημοπρασία μετά την κατάσχεσή του στην Κροατία στις αρχές του έτους.

Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κροατικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η θαλαμηγός Royal Romance μήκους 92,5 μέτρων του Μέντβεντσουκ  θα πρέπει να μεταφερθεί στην Ουκρανική Υπηρεσία Ανάκτησης και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (Arma), η οποία «θα αποκτήσει την οικονομική του αξία πουλώντας το σε δημοπρασία».

 Θα είναι η πρώτη τέτοια πώληση για λογαριασμό του λαού της Ουκρανίας από τότε που οι δυτικές κυβερνήσεις επέβαλαν κυρώσεις στα περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων ολιγαρχών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Ο 68χρονος Μεντβεντσουκ, φιλορώσος Ουκρανός πολιτικός, είχε συλληφθεί στην Ουκρανία τον περασμένο Απρίλιο και αργότερα – έχοντας αποπειραθεί να δραπετεύσει και ζητώντας παρέμβαση του Πούτιν – παραδόθηκε στη Ρωσία στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων τον Σεπτέμβριο.

Συχνά αναφέρεται ως ο «σκοτεινός πρίγκιπας» της ουκρανικής πολιτικής και ο Πούτιν είναι νονός της κόρης του Ντάρια.

Το Arma, ένα ειδικό κυβερνητικό σώμα στην Ουκρανία, το οποίο έχει επιφορτιστεί με την «εύρεση, τον εντοπισμό και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από διαφθορά», αναοίνωσε ότι οι πράκτορές του πήγαν στην Κροατία και «επιθεώρησαν το γιοτ που ανήκει στα μέλη της οικογένειας βουλευτή και ενός εκ των ηγετών πολιτικής δύναμης που έχει τεθεί εκτός νόμου στην  Ουκρανία».

«Το Arma αναζήτησε το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας και στη συνέχεια μετά την επιβολή της κατάσχεσης του πολυτελούς περιουσιακού στοιχείου θα διατηρήσει την οικονομική αξία του πουλώντας το σε δημοπρασία».

Η κροατική αστυνομία έκανε έφοδο στο γιοτ τον περασμένο μήνα για λογαριασμό του FBI, σύμφωνα με την κροατική εφημερίδα Jutarnji list. Η εφημερίδα σημειώνει ότι δικαστήριο στο Σπλιτ ενέκρινε αίτημα για ένταλμα έρευνας από το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ στις 15 Νοεμβρίου και επιβεβαίωσε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου.

Ο δικαστής Dinko Mešin λέγεται ότι είπε στην εφημερίδα ότι το ένταλμα έρευνας κατονόμαζε τον Μέντβεντσουκ και την σύζυγό του Οξάνα Μαρτσένκο, για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το Royal Romance , το οποίο κατασκευάστηκε από την Ολλανδική κατασκευάστρια εταιρία σούπερ γιοτ Feadship το 2005, διαθέτει καμπίνες για 14 άτομα και χώρο για 21 άτομα, καθώς και πισίνα πλάτους 4 μέτρων με «καταρράκτη που ρέει  πάνω από την πρύμνη».

Τον Σεπτέμβριο, ένα σούπερ γιοτ μήκους 72,5 μέτρων που κατασχέθηκε από Ρώσο ολιγάρχη στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, τον Ντμίτρι Πουμπιάνσκι, πουλήθηκε σε δημοπρασία σε έναν άγνωστο αγοραστή έναντι 37,5 εκατομμυρίων δολαρίων, στην πρώτη πώληση του είδους του από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Το γιοτ, το οποίο είχε πισίνα, αίθουσα τρισδιάστατου κινηματογράφου, γυμναστήριο, μπάνιο με υδρομασάζ και πλήρως εξοπλισμένο σπα – δεν πουλήθηκε προς όφελος του ουκρανικού λαού αλλά για την αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan , η οποία ισχυρίστηκε ότι ο Pumpyansky χρωστούσε 20,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ