Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο απέλασης βρίσκεται ο 48χρονος Λουίς Μανουέλ Αβίλες από τη Νικαράγουα, ο οποίος συνελήφθη από την αμερικανική Συνοριοφυλακή στο Κι Γουέστ της Φλόριντα.
Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε την ώρα που ο γιος του, Τζόσουα Αβίλες, υπηρετεί ως ναύτης στο αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln, το οποίο βρίσκεται σε εξαντλητική αποστολή στη Μέση Ανατολή για περισσότερες από 250 ημέρες.
Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο Αβίλες ζει στις ΗΠΑ εδώ και 19 χρόνια, διαθέτει άδεια εργασίας και βρισκόταν σε διαδικασία απόκτησης πράσινης κάρτας.
Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) επιβεβαίωσε την κράτησή του από την υπηρεσία ICE, κατηγορώντας τον για παράνομη είσοδο στη χώρα και τονίζοντας ότι η παρουσία συγγενή στις ένοπλες δυνάμεις δεν εξαιρεί κανέναν από την εφαρμογή της μεταναστευτικής νομοθεσίας.
Ο Τζόσουα Αβίλες, ο οποίος κατατάχθηκε με την ελπίδα να βοηθήσει στη νομιμοποίηση του πατέρα του, ενημερώθηκε για τη σύλληψη ενώ εκτελούσε 12ωρες βάρδιες στο πλοίο, εκφράζοντας την απόγνωσή του.
Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τις αυστηρές μεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ, οι οποίες έχουν οδηγήσει στη σύλληψη και απέλαση δεκάδων συγγενών ενεργών Αμερικανών στρατιωτικών, περιορίζοντας τα ειδικά καθεστώτα προστασίας που ίσχυαν στο παρελθόν.