Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για το φυσικό αέριο - Τη Δευτέρα η οριστικοποίηση, εκτός αν....

 
SUNODOS KORUFIS

Ενημερώθηκε: 16/12/22 - 06:51

Κοντά σε συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου βρίσκονται πλέον οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε να «κλείσει» το θέμα στις 19 Δεκεμβρίου, στην επόμενη Σύνοδο για το Ενεργειακό.

Τη σημασία για μια οριστική απόφαση για το ζήτημα του κόστους της ενέργειας τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του έτους θα επανέλθουμε στο ζήτημα του κόστους της ενέργειας και ελπίζω ότι μετά από πολλούς μήνες διαβουλεύσεων θα μπορέσουμε είτε σήμερα, είτε το αργότερο την επόμενη Δευτερα, στο Συμβούλιο Υπουργών, να οριστικοποιήσουμε τις αποφάσεις μας», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όπως είπε, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κοντά στην επιβολή ενός ανώτατου πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επεσήμανε πως υπάρχει καθολική κατανόηση πως δεν μπορεί να κλείσει ο χρόνος και να παραπεμφθεί το θέμα στο μέλλον.

Στο κείμενο συμπερασμάτων όπως επισημαίνει το Politico, αναφέρεται ρητώς η απόφαση για οριστική λύση την επόμενη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για έναν μηχανισμό που θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις ενεργειακές αγορές και θα παρεμβαίνει όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο. Στόχος, όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων, είναι να δημιουργηθεί ασφάλεια επάρκειας ενόψει του επόμενου χειμώνα (2023-2024), καθώς η κρίση θα έχει διάρκεια.

Ακόμη όπως σημειώνει το Politico, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να αναθέσουν στους υπουργούς Ενέργειας την οριστικοποίηση της συμφωνίας για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου σε ολόκληρο το μπλοκ την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι μια συμφωνία για τον λεγόμενο μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ως επί το πλείστον διευθετηθεί, εκτός από την απάντηση σε ένα κρίσιμο ερώτημα: ποια τιμή θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό; Οι υπουργοί Ενέργειας πρόκειται να συναντηθούν τη Δευτέρα για να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Politico, ακριβώς όταν όλοι νόμιζαν ότι όλα άρχιζαν να πηγαίνουν καλά με τις συζητήσεις για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου, εμφανίζεται ένα άλλο πιθανό εμπόδιο. Η Intercontinental Exchange (ICE), η αμερικανική εταιρεία που διαχειρίζεται το κύριο χρηματιστήριο φυσικού αερίου της ΕΕ, το TTF, έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να αποχωρήσει από την Ολλανδία εάν επιβληθεί το ανώτατο όριο.

Σε ένα σημείωμα που εστάλη σε διπλωμάτες της ΕΕ και το οποίο είδε το Politico, ο χειριστής ανταλλαγών είπε ότι εάν συμφωνηθεί με τους τρέχοντες όρους, το ανώτατο όριο θα εισαχθεί «χωρίς χρόνο για ανθεκτικές δοκιμές και ενδελεχή διαχείριση κινδύνου. Κατά συνέπεια, είναι ευθύνη του ICE ως φορέα εκμετάλλευσης της αγοράς να εξετάσει όλες τις επιλογές εάν συμφωνηθεί αυτός ο μηχανισμός, μέχρι και εάν μια αποτελεσματική αγορά στην Ολλανδία εξακολουθεί να είναι βιώσιμη».

Δείτε ΕΔΩ το κείμενο συμπερασμάτων

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι η προειδοποίηση είχε «τρομοκρατήσει» ορισμένες πρωτεύουσες. Αναμένετε να είναι στο μυαλό των υπουργών Ενέργειας όταν συναντηθούν για να καταλήξουν σε συμφωνία τη Δευτέρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ