Δρούζοι διέπραξαν «σφαγές» εναντίον Βεδουίνων στην επαρχία Σουέιντα της νότιας Συρίας μετά την αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας.
Η Σάνα ανέφερε ότι οι ομάδες επιτέθηκαν στη συνοικία αλ-Μακούς στη Σουέιντα και διέπραξαν «σφαγές εναντίον γυναικών και παιδιών», καθώς και εκτελέσεις στο πεδίο.
Μη επαληθευμένες εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν πολλά πτώματα να κείτονται στο έδαφος.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τη Σουέιντα την Πέμπτη μετά από ημέρες βίας μεταξύ Δρούζων, Βεδουίνων και στρατευμάτων πιστών στην κυβέρνηση του προέδρου Αχμάντ αλ-Σαράα, η οποία επιδεινώθηκε από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πάνω από 500 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί μέχρι την αποχώρηση την Πέμπτη.
Η ακτιβιστική ομάδα κατέγραψε 79 Δρούζους μαχητές και 154 πολίτες από τη Σουέιντα μεταξύ των νεκρών, συμπεριλαμβανομένων 83 ανθρώπων «που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από μέλη των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών».
Ανέφερε ότι σκοτώθηκαν επίσης 243 μέλη του κυβερνητικού προσωπικού, καθώς και 18 Βεδουίνοι μαχητές, εκτός από τρία μέλη φυλών Βεδουίνων «οι οποίοι εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από Δρούζους μαχητές».
Δεκαπέντε μέλη του κυβερνητικού προσωπικού σκοτώθηκαν επίσης σε αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ, το οποίο ισχυρίζεται ότι επιδιώκει να προστατεύσει τους Δρούζους.
Η βία στη Σουέιντα ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο, αφότου ένας Δρούζος έμπορος φέρεται να απήχθη σε αυτοκινητόδρομο προς τη Δαμασκό.
Τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι η απαγωγή πυροδότησε έναν κύκλο αντιποίνων απαγωγών, οι οποίοι κλιμακώθηκαν σε ένοπλες αντιπαραθέσεις πλήρους κλίμακας σε όλη την πόλη Σουέιντα και τα κοντινά χωριά.
Εντάσεις στη Σουέιντα
Οι Δρούζοι της Σουέιντα έμειναν σε μεγάλο βαθμό έξω από τον 14χρονο εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και η επαρχία βίωσε διαμαρτυρίες για τις συνθήκες διαβίωσης τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Μετά την ανατροπή του τον Δεκέμβριο, πολλοί Δρούζοι παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στη νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Σάραα, τον πρώην ηγέτη μιας παρακλάδι της Αλ Κάιντα που πραγματοποίησε σεκταριστικές επιθέσεις στην κοινότητα κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Αν και ο Sharaa έχει απορρίψει τις προηγούμενες σχέσεις του και έχει προσπαθήσει να αποκαταστήσει τους δεσμούς του, ορισμένες ομάδες στη Sweida έχουν αντιταχθεί ενεργά στην κυβέρνησή του.
Ο Σεΐχης Χικμάτ αλ-Χίτζρι, πνευματικός ηγέτης των Δρούζων που έχει ασκήσει κριτική στη νέα συριακή κυβέρνηση, κατηγορείται ότι ηγείται των κύριων ένοπλων αντικυβερνητικών ομάδων στη Σουέιντα.
Έχει ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει στη Συρία για να αποτρέψει αυτό που αποκάλεσε εκστρατεία «εξόντωσης» εναντίον των Δρούζων στη χώρα.
Το Ισραήλ έχει επίσης περάσει αρκετές ημέρες επιτιθέμενο στη Συρία, επικαλούμενο την υπεράσπιση της κοινότητας των Δρούζων.
Ισχυρές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τη Δαμασκό την Τετάρτη, με στόχο το συριακό υπουργείο Άμυνας, το στρατιωτικό αρχηγείο και την περιοχή γύρω από το προεδρικό μέγαρο.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι προετοιμάζεται για πολυήμερες μάχες στη Συρία και θα αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Λωρίδα της Γάζας και θα τις στρέψει βόρεια για να προστατεύσει τα σύνορα.
Οι Δρούζοι είναι μια εθνοθρησκευτική κοινότητα που εκτείνεται μεταξύ Συρίας, Λιβάνου και Ισραήλ.
Παραδοσιακά, οι Δρούζοι στη Συρία και τον Λίβανο ασκούν κριτική στο Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί Δρούζοι, ωστόσο, συχνά υπηρετούν στον στρατό.
Στα Υψίπεδα του Γκολάν, ένα στρατηγικό συριακό οροπέδιο που κατέχεται από το Ισραήλ από τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967, οι Σύριοι Δρούζοι έχουν σε μεγάλο βαθμό απορρίψει την απόκτηση ισραηλινής υπηκοότητας ή την υπηρέτηση στον στρατό του.