Τα «Πρωτόκολλα του Βερολίνου» - Πως ναυάγησαν οι διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία

Τα «Πρωτόκολλα του Βερολίνου» - Πως ναυάγησαν οι διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία
Ενημερώθηκε: 18/10/20 - 01:48

 

 

 

 

 

 

Τα λεγόμενα «Πρωτόκολλα του Βερολίνου» για τις συνομιλίες με πρωτοβουλία της Γερμανίας, όπου επιχειρήθηκε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν κοντά στην επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών, αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής».

Οι προσπάθειες αυτές ναυάγησαν με ευθύνη της Άγκυρας.

Το πρώτο πρωτόκολλο του περασμένου Ιουλίου (13/7/2020) όριζε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες θα είχαν αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ο όρος όμως ότι οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των συνομιλιών  θα απείχαν από οποιαδήποτε δραστηριότητα στο πεδίο των υδρογονανθράκων  στις επίμαχες περιοχές, έκανε την Άγκυρα να τορπιλίσει την προσπάθεια και να ακολουθήσει η ένταση και η προκλήσεις των NAVTEX.

Η δεύτερη προσπάθεια τον Σεπτέμβριο (18/9/2020) για συμφωνία γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας, Χέκερ, Σουρανή, Καλίν, από την οποία προέκυψε το δεύτερο πρωτόκολλο του Βερολίνου και αναφέρει ότι Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύονται για την ειρηνική επίλυση των διαφορών τους με βάση το Διεθνές Δίκαιο. 

Καθοριστικό σημείο εκείνο που αναφέρει ότι Αθήνα και Άγκυρα θα εργαστούν για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος ώστε να πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις έως το τέλος του έτους.