Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου

Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου
Ενημερώθηκε: 02/12/19 - 00:26

Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο.

Ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε τα μνημόνια που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη ως αποσταθεροποιητικούς παράγοντες και τόνισε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση.

Αναλυτικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετά την συνάντηση του με τον Αιγύπτιο ομόλογο του δήλωσε:

«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ εδώ στην Αίγυπτο τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Sameh Shoukry.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διμερή θέματα, καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσότερων προβλημάτων.

Και, βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, του κ. Sarraj. Έχουμε και οι δύο την εντύπωση κατ’ αρχήν ότι ο κ. Sarraj πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση.

Επίσης, συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ούτως ή άλλως, πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα».