Τι κρύβει η δήλωση έκπληξη του Λίβυου υπουργού Εξωτερικών για ΑΟΖ με Ελλάδα και Μάλτα - Κίνηση εντυπωσιασμού ή ουσίας;

 
Τι κρύβει η δήλωση έκπληξη του Λίβυου υπουργού Εξωτερικών ότι θέλουν συμφωνία για ΑΟΖ με την Ελλάδα και την Μάλτα - Κίνηση εντυπωσιασμού ή ουσίας;

Ενημερώθηκε: 26/09/20 - 10:35

Ανατροπή των μέχρι σήμερα δεδομένων στο θέμα της οριοθέτησης των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο θα φέρει, αν υλοποιηθεί, η δήλωση του Λίβυου υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Σάρατζ ,του εκλεκτού του Ερντογάν, ότι θέλει συμφωνία με την Ελλάδα και τη Μάλτα για τον καθορισμό των μεταξύ τους ΑΟΖ.

Βέβαια πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν τον κίνδυνο η δήλωση αυτή να είναι απλώς κίνηση εντυπωσιασμού, απο τη μεριά της Κυβέρνησης της Τρίπολης, για να δείξουν και αυτοί, μετά τον προστάτη τους Ερντογάν ότι δίνουν χώρο στη διπλωματία και όχι στην ένταση.

Να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός της Τρίπολης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, είναι αυτός που υπέγραψε το παράνομο μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ο Υπ. Εξωτερικών Μοχάμεντ Σιγιάλα μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της χώρας, ανέφερε πως «η Λιβύη θα συζητήσει με την Ελλάδα και την Μάλτα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της».

Πρόσθεσε μάλιστα πως η οριοθέτηση αυτών των θαλασσίων ζωνών θα γίνει με φιλικό τρόπο, θα υπηρετεί τα συμφέροντα της Λιβύης και θα είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

Βέβαια ο Λίβυος υπουργός, φρόντισε να πει ότι το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι σεβαστό.

Όπως αναφέρει το aljazeera ο Mohamed Siyala, επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο του θα επικοινωνήσει με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Μάλτας, για να διαπραγματευτεί μαζί τους σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών με τη χώρα του και για την επίτευξη τελικών λύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι είναι διαφανείς και ρεαλιστικές και δεν βλάπτουν τα συμφέροντα της Λιβύης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πάντως, πως αυτή η παράνομη συμφωνία έχει ήδη επικυρωθεί από την Τουρκική Βουλή, δεν επικυρώθηκε, όμως ποτέ από το μόνο εκλεγμένο σώμα στην Λιβύη, τη Βουλή της οποίας Πρόεδρος είναι ο Ακίλα Σάλεχ Ισά, που έχει καταδικάσει του τουρκολιβυκό μνημόνιο καιβρίσκεται στο στρατόπεδο του Στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, εχθρού του Ερντογάν και του Σάρατζ.

βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης Σάρατζ.

Σίγουρα η δήλωση αυτή του Λίβυου υπουργού Εξωτερικών έχει να κάνει και με τις σοβαρές εσωτερικές διεργασίες που

Όπως είναι γνωστό ο Σάρατζ -σύμμαχος του Ερντογάν- τελεί υπό παραίτηση, έχοντας ανακοινώσει ότι θα εγκαταλείψει το αξίωμά του τον Οκτώβριο.

Είχε προηγηθεί η σύγκρουση του πρωθυπουργού της Λιβύης Φαγέζ αλ-Σάρατζ με τον υπουργό Εσωτερικών Φατχί Μπασάγκα, που οδήγησε στην πρόσκαιρη απομάκρυνση του δεύτερου από τη θέση του.

Η διαμάχη αυτή φέρνει στην επιφάνεια μια σκληρή αντιπαράθεση αντιμαχομένων λιβυκών ομάδων, σε μια μάχη επικράτησης, στην αυλή του Ερντογάν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ