Τον καταδίκασαν σε 5 χρόνια λίγο μετά την απόπειρα δολοφονίας του

Τον καταδίκασαν σε 5 χρόνια λίγο μετά την απόπειρα δολοφονίας του
Ενημερώθηκε: 06/05/16 - 20:56

 Τι και που είχε προηγηθεί η εις βάρος τους απόπειρα δολοφονίας; Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε το δημοσιογράφο - αρχισυντάκτη της Τζουμχουριέτ, Τζαν Ντουντάρ, σε πέντε χρόνια φυλάκιση, με την κατηγορία ότι αποκάλυψε κρατικά μυστικά. Μαζί του καταδικάστηκε και ο δημοσιογράφος Ερντέμ Γκιουλ.

 Η απόφαση ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες αφότου ένοπλος άνδρας επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ντουντάρ, ανοίγοντάς πυρ εναντίον του έξω από το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης. Ο άντρας επιτέθηκε φωνάζοντας "προδότη" κατά τη διάρκεια του διαλείμματος της δίκης του δημοσιογράφου, ωστόσο, εκείνος δεν τραυματίστηκε.

 Ο Ντουντάρ, διευθυντής της εφημερίδας Cumhuriyet, ασκούσε αυστηρή κριτική στο ισλαμο-συντηρητικό καθεστώς. Τον περασμένο Νοέμβριο είχε συλληφθεί μαζί με τον συνάδελφό του, Ερντέμ Γκιουλ, μετά τη δημοσίευση άρθρου -συνοδευόμενου από φωτογραφίες αλλά και βίντεο - το οποίο αναφερόταν στην κατάσχεση φορτηγών των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, γεμάτων όπλα που προορίζονταν για τους Σύρους ισλαμιστές αντάρτες.

 Το βίντεο που δημοσιοποίησαν αποδείκνυε ουσιαστικά πως οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών διευκόλυναν την αποστολή όπλων στη Συρία. 

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 Απόπειρα δολοφονίας εναντίον του διευθυντή της Τζουμχουριέτ (BINTEO)