Τουλάχιστον 10 πληρωμές μέχρι τέλους του έτους

 Τουλάχιστον 10 πληρωμές μέχρι τέλους του έτους
Ενημερώθηκε: 25/11/20 - 07:51

Πάνω από 6 δισ. ευρώ, αναμένεται να πέσουν στην αγορά τις επόμενες μέρες και έως το τέλος Δεκεμβρίου, καθώς το Δημόσιο έχει προγραμματίσει τουλάχιστον 10 πληρωμές μέσα στις επόμενες 36 ημέρες, για ανέργους, εργαζομένους μισθωτούς, συνταξιούχους και ευπαθείς ομάδες.

Η αρχή γίνεται με τις συντάξεις Δεκεμβρίου που άρχισαν να καταβάλλονται από χθες έως και το τέλος της εβδομάδας, με το κονδύλι των 2,3 δισ. ευρώ να είναι κατά τι αυξημένο, καθώς καταβάλλονται οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε περισσότερους από 30.000 δικαιούχους προσωρινών συντάξεων. Βάσει των υπολογισμών, τα αναδρομικά ποσά κυμαίνονται από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ και αφορούν και συνταξιούχους που κατέθεσαν αίτηση από τις 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική σύνταξή τους.

Τις ημέρες των Χριστουγέννων, αναμένεται να πληρωθούν και οι συντάξεις Ιανουαρίου, με το υπουργείο Εργασίας να προετοιμάζεται και για την καταβολή των αυξήσεων σε όσους συνταξιούχους έχουν ασφάλιση άνω των 30 ετών. Μαζί με τα αναδρομικά 16 μηνών, το συνολικό, επιπλέον ποσό που θα διατεθεί εκτιμάται σε 460 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, Τρίτη 24 Νοεμβρίου, είναι η τελευταία ημέρα της προθεσμίας που έχει δώσει το υπουργείο Εργασίας για να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις των κλειστών επιχειρήσεων που έχουν θέσει αναγκαστικά τους εργαζομένους τους σε αναστολή. Η πληρωμή των εργαζομένων, βάσει του προγραμματισμού, θα ξεκινήσει την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου.

Αντίθετα, οι δηλώσεις εργοδοτών και εργαζομένων από πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, ολοκληρώνονται στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ η πληρωμή για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που πλήττονται θα γίνει μετά τις 7 Δεκεμβρίου και πιθανότατα έως τις 21 Δεκεμβρίου. Το συνολικό κονδύλι εκτιμάται σε 675 εκατ. ευρώ. Από αυτό, περίπου τα 215 εκατ. ευρώ αφορούν αφενός το αυξημένο κατά 266 ευρώ ποσό της ειδικής αποζημίωσης (800 αντί 534 ευρώ για 30 μέρες αναστολής) και αφετέρου το δώρο Χριστουγέννων για τους μήνες κατά τους οποίους οι συμβάσεις ήταν «παγωμένες». Βάσει των εξαγγελιών του οικονομικού επιτελείου οι αναστολές συμβάσεων και η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ θα κυριαρχήσουν και τον Δεκέμβριο, καθώς απομακρύνονται οι πιθανότητες για άρση του lockdown στο τέλος Νοεμβρίου, όμως δεν είναι δεδομένο αν οι πληρωμές γίνουν εντός του έτους ή στις αρχές Ιανουαρίου.

Στο τέλος του Δεκεμβρίου θα δοθεί και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα 256.562 νοικοκυριά – δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Στην πράξη, οι δικαιούχοι θα λάβουν περίπου 100 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάβουν στο τέλος του τρέχοντος μηνός (έχει ήδη εκταμιευθεί ποσό ύψους 54,7 εκατ. ευρώ για τις πληρωμές Νοεμβρίου). 

Αναδρομικά εντός Δεκεμβρίου θα δοθούν πιθανότατα με έκτακτη πληρωμή σε περίπου 50.000 συνταξιούχους που, ενώ τα δικαιούνταν, δεν έλαβαν τα σχετικά ποσά στις πληρωμές του Οκτωβρίου, καθώς και σε μέρος από τους συνολικά 172.222 κληρονόμους που θα έχουν υποβάλει έγκαιρα αιτήσεις.

Εως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα καταβληθούν σε 253.000 ανέργους έκτακτες επιχορηγήσεις – επιδόματα ύψους 152 εκατ. ευρώ. Ηδη, ξεκίνησε την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί σταδιακά η πληρωμή 123.000 ανέργων των οποίων παρατείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα. Παράλληλα, με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και το Πάσχα, θα καταβληθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε 130.000 μακροχρόνια ανέργους, έως το τέλος Δεκεμβρίου.

οικονομία