Υπό το βάρος των κυρώσεων των ΗΠΑ, η Κούβα ανοίγει την οικονομία της στους ιδιώτες

 
κουβα

Ενημερώθηκε: 20/06/26 - 10:53

Σε μια ιστορική καμπή για το πολιτικό και οικονομικό της μέλλον, η Εθνική Συνέλευση της Κούβας ενέκρινε ομόφωνα ένα εκτενές πακέτο μεταρρυθμίσεων που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους της σοσιαλιστικής οικονομίας. Τα μέτρα αυτά, τα οποία στηρίχθηκαν πλήρως από το Κομμουνιστικό Κόμμα και τον πρώην ηγέτη Ραούλ Κάστρο, συνιστούν τη ριζοσπαστικότερη αλλαγή στο κρατικό μοντέλο του νησιού από την Επανάσταση του 1959.

Η νέα αυτή κατεύθυνση ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτική ανάπτυξη ακινήτων, μετατρέπει τις κρατικές οντότητες σε εμπορικές εταιρείες με μετοχικό κεφάλαιο και επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών. Παράλληλα, θεσπίζεται η δυνατότητα πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε εγχώριους και ξένους ιδιώτες, καθώς και σε Κουβανούς του εξωτερικού, ανατρέποντας τον παραδοσιακό απόλυτο έλεγχο που διατηρούσε το κράτος στη γη και τη βιομηχανία.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η πολιτική ηγεσία της χώρας προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα στη δραστική αλλαγή και την ιδεολογική συνέχεια.

Ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν απαρνιέται τον σοσιαλισμό, αλλά προσαρμόζεται προκειμένου να συνεχίσει τη σοσιαλιστική οικοδόμηση κάτω από το βάρος του μακροβιότερου αποκλεισμού στην ιστορία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο, παρουσιάζοντας τη λίστα των 175 και πλέον μέτρων, προχώρησε σε μια ασυνήθιστη για τα δεδομένα του κόμματος παραδοχή, χαρακτηρίζοντας την ελεύθερη αγορά ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την αποτελεσματική κατανομή των πόρων, με απώτερο στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Πάντως, παρά τη νομοθετική έγκριση, παραμένει ακόμη ασαφές το χρονοδιάγραμμα και οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέες ρυθμίσεις.

Η ανάγκη για τη λήψη αυτών των αποφάσεων εντάθηκε εξαιτίας των ασφυκτικών οικονομικών πιέσεων και των εξοντωτικών κυρώσεων από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η κουβανική οικονομία αντιμετώπιζε σοβαρά δομικά προβλήματα ήδη από την εποχή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης, όμως τα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ, με αποκορύφωμα τον πολύμηνο αποκλεισμό στα καύσιμα, περιόρισαν δραματικά τα περιθώρια ελιγμών του νησιού, απομακρύνοντας ξένες επιχειρήσεις και πλήττοντας καίρια τον τουρισμό.

Ο Κουβανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι το άνοιγμα της οικονομίας δεν αποτελεί προϊόν των διμερών διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον, οι οποίες έχουν βαλτώσει, ενώ το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να σχολιάσει άμεσα τις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, η ενεργός στήριξη του Ραούλ Κάστρο, ο οποίος χαρακτήρισε τις αλλαγές ωφέλιμες και ζήτησε την ταχεία υλοποίησή τους, καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της ηγεσίας να προχωρήσει στην αναθεώρηση του ιστορικού της οικονομικού μοντέλου για λόγους επιβίωσης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ