Υποψίες για σχέσεις Σριλανκέζων στην Κύπρο με τρομοκράτες που αιματοκύλισαν το Πάσχα των Καθολικών

 
Υποψίες για σχέσεις Σριλανκέζων στην Κύπρο με τρομοκράτες που αιματοκύλισαν το Πάσχα των Καθολικών

Ενημερώθηκε: 01/05/19 - 14:35

Υπό στενή παρακολούθηση από τις αρχές ασφαλείας, βρίσκονται υπήκοοι της Σρι Λάνκα οι οποίοι ζουν στη Κύπρο.

Σύμφωνα με πηγές του «Π», μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, την ημέρα του καθολικού Πάσχα, σε εκκλησίες και ξενοδοχεία, οι αρχές της Σρι Λάνκα διαβίβασαν προς τις κυπριακές αρχές πληροφορίες, σε σχέση με συγκεκριμένα πρόσωπα. Πρόκειται για Σριλανκέζους που έφθασαν στη Κύπρο ως εργαζόμενοι ή ως φοιτητές και φαίνεται να διατηρούν σχέσεις με τις ισλαμιστικές οργανώσεις που διενήργησαν τις επιθέσεις για λογαριασμό του ISIS.

Οι πληροφορίες του «Π» αναφέρουν πως οι άνθρωποι αυτοί έχουν καταγωγή από την περιοχή που κατάγονταν και οι βομβιστές αυτοκτονίας και ίσως να τους γνώριζαν προσωπικώς. Δεν έχουν απασχολήσει ποτέ τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλην κάποιων περιπτώσεων που σχετίζονται με τη νομιμότητα της παραμονής τους. Όπως αναφέρθηκε στον «Π» οι αρχές ασφαλείας της Κύπρου έχουν συνεχή επαφή με τις αρμόδιες αρχές στη Σρι Λάνκα, όπως και με την Interpol , ανταλλάσσοντας πληροφορίες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κυπριακές αρχές λαμβάνουν προληπτικά αντιτρομοκρατικά μέτρα σε αεροδρόμια, λιμάνια και άλλους ευαίσθητους στόχους, αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες ή ενδείξεις για τρομοκρατική δράση στη Κύπρο.

Πρόεδρος Σρι Λάνκα: Στοχεύουν μικρές χώρες

Ο Πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Μαϊθριπάλα Σιρισένα προειδοποίησε ότι είναι πιθανό το Ισλαμικό Κράτος να έχει ξεκινήσει «μια νέα στρατηγική» βάζοντας στο στόχαστρο μικρότερες χώρες. Οι αρχές της χώρας εκτιμούν ότι μέλη δύο σχεδόν άγνωστων μέχρι πρότινος οργανώσεων, της National Thawheed Jammath (NTJ) και της Jamathei Millathu Ibraheem (JMI), εξαπέλυσαν τις επιθέσεις, αν και ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη. Οι ισλαμιστικές αυτές οργανώσεις έχουν πλέον τεθεί εκτός νόμου. Σύμφωνα με τον Μαϊθριπάλα Σιρισένα, οι αρχές της Σρι Λάνκα έχουν εντοπίσει “μια μικρή ομάδα” πολιτών οι οποίοι έχουν ταξιδέψει την τελευταία δεκαετία στο εξωτερικό για να εκπαιδευτούν από τον ISIS.

Ο αριθμός των νεκρών από της επιθέσεις της 21ης Απριλίου, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό είναι 253 νεκροί εκ των οποίων οι 42 αλλοδαποί και 450 τραυματίες.

Πηγή: politis.com.cy