Έκτακτη συνεδρίαση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

 
Έκτακτη συνεδρίαση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Ενημερώθηκε: 05/01/22 - 11:56

Την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει εκτάκτως η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τη δημιουργία εξαρχίας από την ρωσική Εκκλησία.

Στο μεταξύ αίσθηση έχει προκαλέσει το κείμενο το οποίο υπέγραψαν οι ιερείς που εντάχθηκαν στην Εξαρχία στο οποίο υπογράφουν ότι προσήλθαν εθελοντικά στη νέα δομή χωρίς πιέσεις και οικονομικές επιδιώξεις.

Σύμφωνα με το "Ορθοδοξία Ινφο" το κείμενο που μοιράζεται στους ιερείς διάφορων περιοχών της Αφρικής έχει το τίτλο "Όρκος" και καταλήγει σε επίκληση της τιμωρίας του Θεού εφόσον "σπάσει":

«Προσέρχομαι κάτω από το ωμοφόριο του Πατριάρχη Ρωσίας και επιθυμώ να γίνω κληρικός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» αναφέρεται στο κείμενο στο οποίο μάλιστα ξεκαθαρίζεται ότι οι υπογράφοντες προσέρχονται «εθελοντικά», «χωρίς πίεση» και «χωρίς οικονομικές επιδιώξεις».

Ο λόγος που επικαλείται το κείμενο είναι ένας «να σώσουν την ψυχή τους» επειδή ο Πατριάρχης τους ήρθε σε Κοινωνία «με τους σχισματικούς της Ουκρανίας».

Ο «όρκος» των Αφρικανών ιερέων όμως, δεν σταματά εδώ. Παράλληλα με την διακοπή της μνημόνευσης του Πατριάρχη τους, για να σώσουν την ψυχή τους, υπόσχονται και απόλυτη υπακοή στον Πατριάρχη Μόσχας και στους επισκόπους του… μέχρι θανάτου.

Κι επειδή κάθε όρκος που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει και μια τιμωρία καταλήγει με την δέσμευση πως «Αν σπάσω τον όρκο αφοσίωσης στην κανονική εκκλησία και έρθω σε επικοινωνία με κάποιο σχισματικό ας με τιμωρήσει ο Θεός».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των εκπροσώπων της Εκκλησίας της Ρωσίας, το κείμενο αυτό έχουν υπογράψει 102 κληρικοί. Ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν επιβεβαιώνεται από κάποια επίσημη πηγή.

Οι Ρώσοι επιμένουν ότι οι κληρικοί αυτοί θα προσχωρήσουν στην εξαρχία μαζί με τις ενορίες τους κάτι που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ένταση.