Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12 Φεβρουαρίου

 
Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12 Φεβρουαρίου

Ενημερώθηκε: 12/02/24 - 00:04

Εορτολόγιο-Βίοι αγίων: Σήμερα 12 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη:

Άγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας, Οσία Μαρία η μετονομασθείς Μαρίνος, Άγιος Χρήστος ο Κηπουρός, Άγιος Αντώνιος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Άγιοι Πλωτίνος και Σατορνίνος, Όσιος Μελέτιος ο εν Υψενή Όσιος Ευγένιος, Άγιοι Ιουλιανός και Μόδεστος οι Μάρτυρες, Ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού της Θεοτόκου «εις Πούσγην», Όσιος Πρόχορος εκ Γεωργίας, Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης ο Οσιομάρτυρας, Όσιος Αλέξιος ο Θαυματουργός Αρχιεπίσκοπος Μόσχας, Άγιος Βασιανός του Ούγκλιχ, Όσιος Μελέτιος Επίσκοπος Χαρκώβ, Άγιος Αλέξιος ο Ιερομάρτυρας Επίσκοπος Βορονέζ, Άγιος Μητροφάνης ο Ιερομάρτυρας εκ Ρωσίας, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ιβηριτίσσης στη Μόσχα.

Γιορτάζουν οι Μελέτιος, Μελετίας, Πλωτίνος, Πλωτίνη. 

Άγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας

Ο Άγιος Μελέτιος γεννήθηκε περί το 310 μ.Χ. στην Μελιτηνή της Μικράς Αρμενίας. Η  πρώτη του εμφάνιση γίνεται το 357 μ.Χ.,ως αντίπαλος των αιρετικών Ομοιουσιανών και οπαδός του Επισκόπου Καισαρείας της Παλαιστίνης Ακακίου, ο οποίος δια Συνόδου, το έτος 358 μ.Χ., εκλέγει τον Άγιο Μελέτιο ως Επίσκοπο Σεβαστείας. Το 360 μ.Χ. εκλέγεται Πατριάρχης Αντιοχείας. Στη νέα του όμως έδρα παρέμεινε ένα μόνο μήνα, αφού οι αιρετικοί Αρειανοί έπεισαν τον αυτοκράτορα Κωνστάντιο (337 - 361 μ.Χ.) να τον εξορίσει στην Αρμενία . Τα ορθόδοξα φρονήματα του Αγίου, ως και η εξορία του και η αντικατάστασή του, συνετέλεσαν στη δημιουργία μεγάλης παρατάξεως των οπαδών του, που ονομάσθηκαν «Μελετιανοί». Η εξορία του Αγίου ετερματίσθηκε στις αρχές του έτους 362 μ.Χ. δια του διατάγματος του νέου αυτοκράτορος Ιουλιανού του Παραβάτου (361 - 363 μ.Χ.) περί θρησκευτικής ελευθερίας όλων των υπηκόων. Ο Άγιος εξορίσθηκε και πάλι την άνοιξη του 365 μ.Χ. και το 371 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ουάλη (364 - 378 μ.Χ.) στην περιοχή Γήτασα της Αρμενίας, κοντά στα σύνορα της Καππαδοκίας, και είχε συχνή επαφή και επικοινωνία με τον Μέγα Βασίλειο. Επανήλθε στην Αντιόχεια το έτος 379 μ.Χ. Αμέσως συνεκάλεσε Σύνοδο, η οποία ομολογούσε την πίστη στις αποφάσεις της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου και κατεδίκασε όλες τις αιρέσεις.

Όταν ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Μέγας (379 - 395 μ.Χ.) συνεκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη το 381 μ.Χ. τη Β΄ Οικουμενική Σύνοδο, ο Άγιος Μελέτιος κλήθηκε να λάβει μέρος στη Σύνοδο και μάλιστα ως πρόεδρος αυτής. Δυστυχώς, ο Άγιος εκοιμήθηκε λόγω ασθενείας, πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Συνόδου. Στην κηδεία συμμετείχε και ο αυτοκράτορας, τον δε επικήδειο εξεφώνησε ο Άγιος Γρηγόριος ο Νύσσης. Το λείψανό του μεταφέρθηκε αργότερα με μεγάλη πομπή στην Αντιόχεια και εναπετέθη στον τάφο του Αγίου Μάρτυρος Βαβύλα, Επισκόπου Αντιοχείας  στον ομώνυμο ναό.

Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας, Αγία Θεοδώρα η Βασίλισσα, Άγιος Βλάσιος ο ιερομάρτυρας εξ Ακαρνανίας, Άγιοι Δυο παίδες, Άγιες Επτά Γυναίκες, Εύρεσις των τιμίων λειψάνων του Προφήτη Ζαχαρία πατέρα του Ιωάννη του Προδρόμου, Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εκ Σερβίας, Ανάμνηση θαύματος της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Πάργα της Νικόπολης, Όσιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης, Άγιος Γαβριήλ ο βασιλέας, Όσιος Δημήτριος εκ Ρωσίας, Όσιος Κασσιανός εκ Ρωσίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ