Εορτολόγιο - Βίοι αγίων: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 5 Ιουνίου

 
Άγιος Μάρκος

Ενημερώθηκε: 05/06/23 - 03:09

Εορτολόγιο - Βίοι αγίων: Σήμερα 5 Ιουνίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των:Άγιος Δωρόθεος Ιερομάρτυρας επίσκοπος Τύρου, Άγιος Μάρκος ο νεομάρτυρας o «ἐν Χίῳ», Άγιοι Δέκα Μάρτυρες εν Αιγύπτω, Άγιος Χριστόφορος από τη Ρώμη, Άγιος Κόνων από τη Ρώμη, Μνήμη της επενεχθείσης ημίν φοβεράς απειλής και ανάγκης, εν τη των βαρβάρων επιδρομή, Άγιος Νόννος, Άγιος Θεόδωρος Γιάροσλαβ ο Δούκας, Άγιος Boniface, Άγιος Πλούταρχος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Όσιος Θεόδωρος επίσκοπος Τύρου

Γιορτάζουν οι: Δωρόθεος, Δωροθέα, Πλούταρχος, Κύνθια (Κυνθία), Απόλλωνας (Απόλλων), Νίκανδρος, Νικανδρία (Νίκη), Σεληνιάδα (Σελήνη), Σελήνος(Σελήνιος).

Άγιος Μάρκος

Ο Άγιος Μάρκος γεννήθηκε στη Σμύρνη. Ο πατέρας του καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη και ονομαζόταν Χατζή Κωνσταντής, ή δε μητέρα του από τη Σμύρνη και ονομαζόταν Μαρία.

Ο ίδιος παντρεύτηκε το έτος 1788 μ.Χ. Μπλέχτηκε όμως στην Έφεσο με άλλη χριστιανή γυναίκα και κάποια ημέρα συνελήφθηκαν επ' αυτοφώρω. Ο άγιος και η ερωμένη του αρνήθηκαν την πίστη τους ενώπιον του κριτή.

Ο Μάρκος,το μετάνιωσε και έφυγε από τη Σμύρνη για τη Βενετία. Αργότερα, αποφάσισε να μαρτυρήσει για τη χριστιανική πίστη και επέστρεψε στη Χίο και από εκεί στην Έφεσο.Εκεί, συνελήφθη και υπέστη σκληρά  βασανιστήρια.

Τελικά τον οδήγησαν στον τόπο της εκτέλεσης και τον αποκεφάλισαν στις 5 Ιουνίου 1801 μ.Χ., ημέρα Τετάρτη και ώρα 02.00 το πρωί στη Χίο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ