Εορτολόγιο - Βίοι αγίων: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 6 Ιουνίου

 
Ο Όσιος Ιλαρίων

Ενημερώθηκε: 06/06/23 - 00:11

Εορτολόγιο - Βίοι αγίων: Σήμερα 6 Ιουνίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των: Όσιος Ιλαρίων ο νέος, ηγούμενος Μονής Δαλμάτων, Όσιος Άτταλος ο Θαυματουργός, Άγιος Γελάσιος, Αγίες πέντε Παρθένες, Μάρθα, Μαρία, Κυρία, Βαρέρια και Μαρκία, Όσιος Ανούβ ο σημειοφόρος, Όσιος Φώτας, Όσιος Ιωνάς, Άγιος Gudwall (Ουαλός), Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Βασιλείου του Ιερομάρτυρα και Θαυματουργού Επισκόπου Μανγκαζίας Σιβηρίας, Όσιος Παΐσιος του Ούγκλιχ, Άγιος Ανδρόνικος ο Ιερομάρτυς, Άγιοι Βασίλειος, Παύλος, Σέργιος, Νικόλαος, Λέοντας, Πέτρος, οι πρεσβύτεροι, Ιγνάντιος ο μοναχός, Ιωάννα οι μάρτυρες και οι συν αυτοίς μαρτυρήσαντες εν Πολωνία

Γιορτάζουν οι: Ιλαρίων (Ιλαρίωνας), Ιλαρία (Ιλαριάδα).

 
Όσιος Ιλαρίων

Ο Όσιος Ιλαρίων γεννήθηκε το 775 μ.Χ. και καταγόταν από την Καππαδοκία. Οι γονείς του, Πέτρος που ήταν προμηθευτής άρτου των ανακτόρων και Θεοδοσία, ήταν ευσεβείς και ενάρετοι άνθρωποι .

Όταν ενηλικιώθηκε, ποθώντας το δρόμο της αρετής και της άσκησης πήγε στο μοναστήρι της Ξηρονησίας, στην Κωνσταντινούπολη.Αργότερα πήγε στη Μονή Δαλμάτων, όπου και έγινε μεγαλόσχημος.

Εκεί παρέμεινε μία δεκαετία σαν κηπουρός και γρήγορα έγινε παράδειγμα άσκησης,  και αναδείχτηκε ηγούμενος .Όταν ξέσπασε η θύελλα της Εικονομαχίας ο αυτοκράτορας Λέων ο Αρμένιος, προσπάθησε να επηρεάσει τον όσιο.

Επί οκτώ ολόκληρα χρόνια, υπέστη α περιορισμούς σε απομακρυσμένες Μονές, φυλακίσεις, ξυλοδαρμούς και εξορίες.

Μετά το θρίαμβο της Ορθοδοξίας, επέστρεψε στη Μονή του, έζησε τρία ακόμη χρόνια και εκοιμήθη ειρηνικά σε ηλικία 70 ετών, το 845 μ.Χ.ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ