Εορτολόγιο: Η εύρεσις της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού - Τι εορτάζουμε σήμερα

Εορτολόγιο: Η εύρεσις της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού - Τι εορτάζουμε σήμερα
Ενημερώθηκε: 24/02/21 - 01:21

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 24 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την πρώτη και δεύτερη εύρεση της τίμιας κεφαλής του Αγίου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου 

Πρώτη και δεύτερη εύρεση της τιμίας κεφαλής του Αγίου Βαπτιστού Ιωάννη 

Όταν αποκεφαλίσθηκε από τον Ηρώδη ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, η τιμία κεφαλή αυτού τοποθετήθηκε μέσα σε αγγείο από όστρακο και κρύφθηκε στην κατοικία του Ηρώδη.

Μετά από πολλά χρόνια, ο Άγιος φανερώθηκε στο όνειρο δύο μοναχών, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει για τα Ιεροσόλυμα με σκοπό να προσκυνήσουν το τάφο του Κυρίου, αγγέλλοντας σε αυτούς που βρίσκεται η κεφαλή του. 

Οι δύο μοναχοί την βρήκαν  και την κράτησαν.Στην πορεία από αυτούς την παρέλαβε κάποιος κεραμοποιός  ο  οποίος την κληροδότησε στην αδελφή του.

Για ένα διάστημα η κεφαλή άλλαζε συνεχώς χέρια  ώσπου κατέληξε σε έναν μοναχό τον Ευστάθιο  ο οποίος τη φύλαξε σε σπήλαιο. Από το σπήλαιο επέστρεψε πάλι  στη Βιθυνία Από εκεί, μεταφέρθηκε στο Παντείχιον της Βιθυνίας όπου ο Μέγας θεοδόσιος την παρέλαβε και την μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη  όπου κια έχιτσε ναό προς τιμήν του Ιωάννη. 

Για την εύρεση της κεφαλή του  Προδρόμου υπάρχουν και άλλες αντιφατικές παραδόσεις. Κατ' άλλη εκδοχή η τιμία κάρα βρέθηκε .Χ., επί βασιλείας Λέοντος Α΄.), ενώ άλλοι δέχονται ότι αυτή βρέθηκε το 760 μ.Χ. και μεταφέρθηκε στο ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Έμεσα. Από εκεί μετακομίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, επί βασιλείας Μιχαήλ Γ΄  και πατριαρχίας Ιγνατίου.