Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 10 Μαΐου 2022

 
Άγιος Σίμων ο Απόστολος, ο Ζηλωτής

Ενημερώθηκε: 09/05/22 - 23:41

Εορτολόγιο-Βίοι Αγίων - Σήμερα 10 Μαΐου, η Εκκλησία τιμά την μνήμη των: Άγιος Σίμων ο Απόστολος, ο Ζηλωτής, Άγιοι Αλφειός, Κυπρίνος και Φιλάδελφος οι Αυτάδελφοι Μάρτυρες, Όσιος Λαυρέντιος, Όσιος Ησύχιος ο Ομολογητής, Άγιοι Έρασμος, Ονήσιμος και οι συν αυτώδεκατέσσερις Μάρτυρες, Όσιοι Πασσαρίων ο Πρεσβύτερος, Αγάπιος και Φιλήμων, Άγιος Σίμων Επίσκοπος Βλαδιμίρ και Σουζδαλίας, Άγιος Comgall, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου «των αδελφών του Κιέβου» εν Ρωσία, Όσιος Ισίδωρος ο μωρός, Άγιος Συνέσιος του Ιρκούτσκ

Γιορτάζει ο Σίμων.

Όσιος Λαυρέντιος 

Ο Όσιος Λαυρέντιος έζησε κατά τον 14ο αιώνα μ.Χ. Εκάρη μοναχός στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.

Επειδή όμως στο Άγιον Όρος, και κυρίως στη Λαύρα, επικράτησε η αίρεση των Βαρλαάμ και Ακινδύνου, αναχώρησε από εκεί και έφθασε στην περιοχή του Βόλου, στο χωριό Άγιος Λαυρέντιος, όπου άρχισε να κτίζει μοναστήρι.

Τότε βασίλευε ο ευσεβής αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός, ο οποίος απέστειλε στον Όσιο χρυσόβουλλο καθώς και τον απαιτούμενο χρυσό και τα ιερά σκεύη για την οικοδομή του ναού. Ο ναός αποπερατώθηκε το 1378 μ.Χ.

Στην συνέχεια ο Όσιος ίδρυσε σκήτη επ' ονόματι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και του Προφήτη Ηλία, η οποία γρήγορα απέκτησε μεγάλη φήμη και έγινε πόλος έλξεως πολλών νέων και μορφωμένων μοναχών.

Ο Όσιος Λαυρέντιος πέρασε το βίο του με νηστεία και προσευχή και κοιμήθηκε με ειρήνη σε βαθύ γήρας.