Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 11 Ιουνίου 2021

Ο άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης ο Τραπεζούντιος
Ενημερώθηκε: 12/06/21 - 00:30

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: : Σήμερα, 11 Ιουνίου, η Εκκλησία εορτάζει την μνήμη των: Μαρτύρων Αντωνίνης και Ιωάννου του στρατιώτου. Οσίων Ονούφριου του Αιγυπτίου και Πέτρου του εν Άθω. Ζήνωνος επισκόπου Κυρήνειας, Ιουλιανού του εις τα Λίβα, Τριφυλίου επισκόπου Λευκωσίας, Ευλογίου πατριάρχου Αντιοχείας και Αρσενίου του Ρώσου. Νεομάρτυρος Ιωάννου .

Σήμερα γιορτάζουν οι: Ονούφριος, Ονουφρία.

Ο άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης ο Τραπεζούντιος 

 Ο άγιος Νεομάρτυς Ιωάννης, καταγόταν από την Τραπεζούντα, της οποίας και χρημάτισε πρόκριτος. Ήταν λόγιος και συγχρόνως πολύ ευσεβής. Όταν κάποτε ταξίδευε με κάποιο Τούρκικο πλοίο συνοδεύοντας τα εμπορεύματά του, η προσευχή και η νηστεία που εκδήλωσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, προκάλεσαν το φθόνο του Τούρκου πλοιάρχου, ο οποίος προσπάθησε να τον προσηλυτίσει. 

Επειδή όμως δεν τα κατάφερε και ο Ιωάννης του απέδειξε τις πλάνες του Ισλάμ, όταν έφθασαν στο Άκκερμαν (μεταξύ Δνείσπερου και Προύθου) τον συκοφάντησε στο Τούρκο ηγεμόνα, ότι δήθεν έδωσε λόγο να γίνει μουσουλμάνος. 

Με τιμές οδηγήθηκε μπροστά στον ηγεμόνα, ο οποίος με διάφορες κολακείες και υποσχέσεις προσπάθησε να τον μεταπείσει. 

Αλλά ο Ιωάννης ξεκαθάρισε οτι θα παρέμενε χριστιανός όσα χρήματα και αξιώματα και εάν του προσφέρουν. Εξοργισμένος ο ηγεμόνας διέταξε να τον βασανίσουν , ώστε το αίμα του, σύμφωνα με την παράδοση, έτρεχε σαν ποτάμι. Βλέποντας ο ηγεμόνας και μετά τα βασανιστήρια, την καρτερία του μάρτυρα, διέταξε να τον μαστιγώσουν και στη συνέχεια να τον δέσουν στην ουρά ενός αλόγου και να τον περιφέρουν στους δρόμους της πόλης. Από όπου περνούσε πολλοί ήταν εκείνοι  οι οποίοι τον έβριζαν και τον κακοποιούσαν τον Ιωάννη. 

Κάποιος μάλιστα πήρε το σπαθί του και του έκοψε το κεφάλι στις 12 Ιουνίου 1492, Αργότερα με βασιλικές τιμές, το σεπτό λείψανό του μετακομίσθηκε στη Σαντσιάβα της Μολδαβίας, όπου επιτελεί ακόμη δεκάδες θαύματα.