Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Αυγούστου 2022

 
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Αυγούστου 2022

Ενημερώθηκε: 17/08/22 - 22:17

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα 18 Αυγούστου τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη των ακολούθων Αγίων: Άγιοι Φλώρος και Λαύρος, Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Αρσενίου του νέου, εν Πάρω, Άγιοι Πένητες Μάρτυρες, Άγιοι Έρμος, Σεραπίων και Πολύαινος, Αγία Ιουλιανή πλησίον του Στροβίλου, Άγιος Λέων, Άγιοι Τέσσερις Όσιοι Ασκητές, Άγιοι Γεώργιος και Ιωάννης Πατριάρχες Κωνσταντινούπολης, Όσιοι Βαρνάβας, Σωφρόνιος και Χριστόφορος, Όσιος Σωφρόνιος ο Αγιορείτης, Άγιος Κωνσταντίνος εκ Καππούας, Άγιος Ματθαίος ο Νεομάρτυς, Άγιος Αγάπιος ο εκ Γαλατίστης o Ιερομάρτυς, Όσιοι Αγάπιος και Πορφύριος οι Κολλυβάδες οι ασκητές.


Γιορτάζουν οι : Αρσένιος, Αρσενία, Αρσινόη, Λαύρος, Λαύρης, Λάουρος, Λαύρα, Λάουρα, Φλώρος, Φλώρα.

Ο άγιος Κωνσταντίνος γεννήθηκε στην Καππούα της Θεσσαλίας και ήταν γιός μουσουλμάνου αξιωματικού. Σε ηλικία είκοσι χρόνων μυήθηκε στα χριστιανικά δόγματα από κάποιον λόγιο μοναχό του μοναστηρίου της Καππούας «Άγιος Νικόλαος». Ο μοναχός αυτό τον βάφτισε στο μοναστήρι και από Σαΐμ, που ήταν το όνομά του, το μετονόμασε Κωνσταντίνο.

Η αντίδραση του Τούρκου αξιωματούχου, ήταν άμεση.Θέλησε να τιμωρήσει με θάνατο τους τρεις μοναχούς του μοναστηρίου της Καππούας αλλά δεν το κατόρθωσε, γιατί αυτοί κατάφεραν να δραπετεύσουν και να καταφύγουν στα Μετέωρα, όπου ζήτησαν προστασία από τους εκεί μοναχούς. Η οργή του πατέρα κορυφώθηκε και πυρπόλησε το μοναστήρι. Εξοργισμένος από τη σθεναρή στάση και τη συμπεριφορά του γιου του διέταξε στρατιώτες της φρουράς του να τον ρίξουν στο μπουντρούμι και να μην τον βγάλουν από κει, αν δεν επανέλθει στην πατρώα του πίστη. Τα όρια της υπομονής του πατέρα εξαντλήθηκαν και οργισμένος έδωσε εντολή στους στρατιώτες να τον βασανίσουν σκληρότερα και αν δεν μεταπεισθεί και πάλι, να τον οδηγήσουν στην κρεμάλα. Άλλα και τα νέα σκληρότερα βασανιστήρια δε στάθηκαν ικανά να κάμψουν το φρόνημα και την πίστη του Κωνσταντίνου.
Οι στρατιώτες σύμφωνα με τη διαταγή του πατέρα του, τον οδήγησαν έξω από την πόλη Καππούα, στο σημείο όπου είναι κτισμένο το σημερινό χωριό Καππά. Εδώ έριξαν σχοινί σ’ ένα χοντρό κλωνάρι του «μεγάλου πλατάνου» που υπήρχε στη θέση αυτή, πλησίον του κοινοτικού γραφείου της Καππάς και κρέμασαν τον Κωνσταντίνο. Όμως το θαύμα έγινε· το σχοινί κόπηκε τρεις φορές οπότε οι δήμιοι αναγκάστηκαν, υστέρα από διαταγή του παριστάμενου πατέρα του, να τον αποκεφαλίσουν. Το σκήνωμα του το έθαψαν οι χριστιανοί κοντά όταν τόπο του μαρτυρίου του, στην τοποθεσία «Τρία Δέντρα».

Ο Κωνσταντίνος μαρτύρησε στις 18 Αυγούστου 1610 .

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ