Εορτολόγιο: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 1η Δεκεμβρίου

 
ΑΓΙΟΣ

Ενημερώθηκε: 30/11/22 - 23:47

Εορτολόγιο-Βίοι αγίων: Σήμερα 1 Δεκεμβρίου  :

 Προφήτης Ναούμ, Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων, Όσιος Αντώνιος ο Νέος, Άγιος Ονήσιμος Αρχιεπίσκοπος Εφέσου, Άγιος Ανανίας ο Πέρσης, Άγιοι Ανανίας και Σολόχων Αρχιεπίσκοποι Εφέσου, Ανάμνηση των εγκαινίων του ναού του Αγίου Τρύφωνα Πλησίον της αγίας Ειρήνης αρχαίας και νέας, Άγιος Θεόκλητος Αρχιεπίσκοπος Λακεδαιμόνιας ο θαυματουργός

Γιορτάζουν οι : Θεόκλητος,  Φιλάρετος,  Φιλαρέτη,  Ναούμ, η Ναούμα, Αρετή.

'Αγιος Φιλάρετος ο προστάτης της μελισσοκομίας

Ο Άγιος Φιλάρετος έζησε στους χρόνους του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου και της μητέρας αυτού Ειρήνης της Αττικής (780 - 797 μ.Χ.). Γεννήθηκε στο χωριό Αμνία (ή Αμνεία) της Γάγγρας (Παφλαγονία) της Μικράς Ασίας.Παντρεύτηκε την Θεοσεβώ και απόκτησε τρία παιδιά. Ήταν γεωργός και από τα εισοδήματα του, ένα μεγάλο κομμάτι  μοίραζε στους φτωχούς. Κάποια στιγμή ο  Φιλάρετος έγινε πολύ φτωχός. Τα κτήματα του τα άρπαξαν οι γείτονες του και το βίος του διασκορπίστηκε . Στο τέλος του έμειναν μόνο τα μελίσσια του, 250 κυψέλες.Και όταν ερχόταν προς αυτόν κάποιος φτωχός, μη έχοντας τι άλλο να του δώσει, τον έπαιρνε, πήγαινε στα μελίσσια, τρυγούσε μια κυψέλη και έδινε το μέλι στο φτωχό για να χορτάσει. Με τον τρόπο αυτό είτε ήταν καιρός για να τρυγήσει είτε δεν ήταν, εξάλειψε όλα τα μελίσσια του.

Όμως ο  Κωνσταντίνος ο γιος της βασίλισσας Ειρήνης, παντρεύτηκε  την εγγονή του Αγίου, Μαρία. Τους γάμους τέλεσε ο Άγιος Ταράσιος  τον Νοέμβριο του 788 μ.Χ., ο οποίος ήταν τότε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Τον δε Φιλάρετο, ο Αυτοκράτορας τον τίμησε με το αξίωμα του υπάτου (έπαρχος). Έτσι έγινε κάτοχος πολλού πλούτου, που τον διαμοίραζε ακόμα πιο άφθονα στους φτωχούς.

Ο Άγιος Φιλάρετος είναι ο προστάτης της Μελισσοκομίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ