Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 20 Ιανουαρίου 2022

 
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 20 Ιανουαρίου 2022

Ενημερώθηκε: 19/01/22 - 22:30

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 20 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Μαρτύρων Βασιλίδου, Βάσσου, Ευσεβίου και Ευτυχίου, των Συγκλητικών. Αγνής και Θύρσου. Άννης. Ιννά, Πιννά και Ριμμά «των κρυσταλλίνων». Νεομάρτυρος Ζαχαρίου του Αρταίου, του εν παλαιαίς Πάτραις , Οσίων Ευθυμίου του δικαίου , του μακαρίου Πέτρου του τελώνου, και Λέοντος του ευσεβέστατου βασιλέως, του καλουμένου Μακέλλη, του Θρακός.

Γιορτάζουν οι : Ευθύμιος, Ευθυμία, Θύρσος, Θύρση και Φαβιανός.

Νεομάρτυς Ζαχαρίας

Ο Νεομάρτυς Ζαχαρίας καταγόταν από τα μέρη της Άρτας. Σε μικρή ηλικία εξισλαμίσθηκε και ήρθε στην Πάτρα όπου εξασκούσε την τέχνη του γουναρά. Όμως κάποτε μετανόησε που αλλαξοπίστησε. Μετάνιωσε ωστόσο και αποφάσισε να αποκαταστήσει το ονομά του. Πήγε στο εργαστήριό του, πούλησε όλα του τα υπάρχοντα τα οποία έδωσε ελεημοσύνη στους φτωχούς και παρουσιάστηκε στον κριτή, ενώπιον του οποίου ομολόγησε την πίστη του .

Τον έκλεισαν στην φυλακή και τον βασάνισαν επί πολλές ημέρες με αποτέλεσμα να ξεψυχήσει το 1782 .

Σύμφωνα με την παράδοση αμέσως γέμισε όλη η φυλακή από ευωδία. Ο Μητροπολίτης των Πατρών ζήτησε το λείψανο για να το ενταφιάσει, αλλά οι Τούρκοι το έριξαν σ΄ένα ξηροπήγαδο στην ενορία της Αγίας Τριάδας. Η τοπική Εκκλησία της Άρτας εορτάζει την μνήμη του και εικόνα του φυλάσσεται στην ιερά μονή Κάτω Παναγιάς Άρτας. Την μνήμη του πανηγυρίζει επίσης και η τοπική Εκκλησία των Πατρών, αφού ο Άγιος εργάσθηκε και μαρτύρησε εκεί.