Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Φεβρουαρίου 2021

Άγιος Πατριάρχης Ζαχαρίας
Ενημερώθηκε: 21/02/21 - 00:53

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 21 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των: Ευσταθίου αρχιεπισκόπου Αντιοχείας, Ζαχαρίου πατριάρχου Ιεροσολύμων, Ιωάννου Γ` πατριάρχου Κων/πόλεως, του από Σχολαστικών, Γεωργίου επισκόπου Αμάστριος,Τιμοθέου, του εν Συμβόλοις, Ανατολίου του εκ Ραϊθούς και Ανδρέου του εκ Μυτιλήνης, των Ιεροσολυμιτών. 

Άγιος Ζαχαρίας, πατριάρχης που ύψωσε τον Τίμιο Σταυρό 

Ο άγιος Ζαχαρίας χρημάτισε αρχικά εφημέριος και σκευοφύλαξ της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, και στη συνέχεια διαδέχτηκε τον πατριάρχη Ησύχιο στον θρόνο των Ιεροσολύμων.

Κατά την άλωση της Αγίας Πόλεως από τους Πέρσες, στις 20 Μαΐου 614, ο άγιος Ζαχαρίας προσπάθησε να μεσολαβήσει για να αποφευχθεί η λεηλασία. 

Οι Πέρσες όμως πήραν τον Τίμιο Σταυρό τον Συνελήφθη μαζί με άλλους και τον εξόρισαν στην Περσία. Εκεί ανέλαβε την πνευματική καθοδήγηση των εξόριστων χριστιανών και πέτυχε καλύτερες συνθήκες για τους συντρόφους του.

Σύμφωνα με την παράδοση ανακρίθηκε από τον βασιλέα Χοσρόη Β’ και απέδειξε διά θαύματος την ανωτερότητα της χριστιανικής πίστεως έναντι της πλάνης των μάγων, και έπειτα έστειλε μια παρηγορητική Επιστολή στο ποίμνιό του που είχε μείνει στα Ιεροσόλυμα. 

Όταν ο αυτοκράτορας Ηράκλειος ανέκτησε τον Τίμιο Σταυρό, ο άγιος Ζαχαρίας τον συνόδευσε στην Κωνσταντινούπολη και κατόπιν επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα, οπού με τα ίδια του τα χέρια ύψωσε εκ νέου το Τίμιο Ξύλο, στις 22 Μαρτίου 631. 

Ο άγιος πατριάρχης Ζαχαρίας εκοιμήθη το 632.