Εορτολόγιο: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 21 Noεμβρίου

 
eisodia

Ενημερώθηκε: 20/11/22 - 23:52

Εορτολόγιο-Βίοι αγίων: Σήμερα  21 Νοεμβρίου   τιμάται οι μνήμη των αγίων :

Εισόδια της Θεοτόκου, Όσιος Προκόπιος της Βιάτκα ο δια Χριστόν σαλός, Σύναξη της Παναγίας Χαβιαράς στην Βέροια, Σύναξη της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό, Σύναξη της Παναγίας της Οδηγήτριας στην Κίμωλο, Σύναξη της Παναγίας της Μαλτέζας στην Σαντορίνη, Σύναξη της Παναγίας της Κουνίστρας στην Σκιάθο, Σύναξη της Παναγίας στο Κακόβολο της Κύθνου, Σύναξη της Παναγίας των Εισοδίων (του Λαγκαδιού) στην Αγριλιά Θηρασιάς, Σύναξη της Παναγιάς της Εικοσιφοίνισσας, Σύναξη της Παναγιάς της Καπνικαρέας στην Αθήνα, Σύναξη της Παναγιάς της Αρχαγγελιώτισσας στην Ξάνθη, Σύναξη της Παναγίας Μετόχι στην Σαντορίνη, Σύναξη της Παναγίας της Μηλεσιώτισσας στον Ωρωπό, Σύναξη της Παναγίας της Γλυκογαλούσας στην Σαντορίνη, Σύναξη της Παναγίας της Κατακεκρυμμένης (ή Πορτοκαλούσας) στο Άργος, Σύναξη της Παναγίας της Βλασσαρούς στην Αθήνα, Σύναξη της Παναγίας Ελώνης στην Αρκαδία, Σύναξη της Παναγίας Επίσκεψης στα Τρίκαλα, Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας, Σύναξη της Παναγίας της Καταπολιανής στην Τήνο, Σύναξη της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας στην Νάξο, Σύναξη της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας στον Οξύλιθο Ευβοίας, Σύναξη της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας στα Καλύβια (Εννέα Πύργοι), Σύναξη της Παναγίας της Κασσωπίτρας στην Κέρκυρα, Σύναξη της Παναγίας της Κουκουζέλισσας στο Άγιον Όρος, Σύναξη της Παναγίας Μπάμπιανης στην Λάκκα Πέλλας, Σύναξη της Παναγίας Νησιώτισσας στην Φολέγανδρο, Σύναξη της Παναγίας της Λεμονίτισσας στην Σύμη

Γιορτάζουν οι: Μαρία, Μάριος, Δέσποινα που φυσικά γιορτάζουν και τον Δεκαπενταύγουστο, Βιργινία, Λεμονιά, Σουλτάνης, Σουλτάνα (Σούζυ, Σούζη, Τάνια).

Τα Εισόδια της Θεοτόκου

Τα εισόδια της Θεοτόκου είναι θεομητορική εορτή της Χριστιανικής Εκκλησίας, με την οποία τιμάται η είσοδος για τους Ορθοδόξους και η εμφάνιση για τους Καθολικούς) της μικρής Μαριάμ (Μαρίας) μαζί με τους γονείς της Ιωακείμ και Άννα στο Ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου η μέλλουσα Θεοτόκος να αφιερωθεί στον Θεό. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου και από τις δύο Εκκλησίες, ενώ στις 4 Δεκεμβρίου τη γιορτάζουν οι χριστιανοί που ακολουθούν το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο (Παλαιοημερολογίτες).

Η αναφορά για το περιστατικό των Εισοδίων της Θεοτόκου δεν γίνεται σε κάποιο από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά σε δύο απόκρυφα Ευαγγέλια: το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (κεφ. 6-7) και το Ευαγγέλιο του Ψευδο-Ματθαίου. Σύμφωνα με αυτά, οι ευσεβείς γονείς της Θεοτόκου, Ιωακείμ και Άννα, έπειτα από εικοσαετή έγγαμο βίο, ήσαν άτεκνοι και παρακαλούσαν θερμά τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί. Ο Θεός τους ανάγγειλε με Άγγελο ότι η επιθυμία τους θα εκπληρωθεί και η Άννα έμπλεη χαράς υποσχέθηκε να αφιερώσει το παιδί στον Θεό. Πράγματι, η Άννα έμεινε έγκυος και μετά από εννέα μήνες απέκτησε κόρη, τη Μαριάμ (Μαρία).

Όταν η Μαριάμ έγινε τριών ετών, οδηγήθηκε από τους γηραιούς γονείς της στο Ναό του Σολομώντος, προκειμένου να εκπληρωθεί το τάμα τους προς τον Θεό. Η Μαρία ανήλθε μόνη της τα 15 σκαλοπάτια που οδηγούσαν στον Ναό και παραδόθηκε από τους γονείς της στα χέρια του ιερέα Ζαχαρία. Αυτός την αγκάλιασε, την ευλόγησε και είπε: «Εμεγάλυνε ο Κύριος το όνομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώση τους υιούς του Ισραήλ». Στη συνέχεια ανέβασε την τριετή Μαρία στο εσωτερικό του θυσιαστηρίου, όπου ο Θεός της πρόσφερε τη Χάρη του. Το νεαρό κορίτσι υπηρέτησε τον Ναό μέχρι τα 14 χρόνια του, οπότε αρραβωνιάστηκε τον Ιωσήφ και στη συνέχεια έγινε η μητέρα του Ιησού Χριστού.

Τα Εισόδια της Θεοτόκου καθιερώθηκαν ως εκκλησιαστική εορτή κατά τον 7ο αιώνα, πρώτα στην Ανατολή και πολύ αργότερα στη Δύση. Αναφορές υπάρχουν στα γραπτά του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή και των πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιου και Γερμανού. Με τα Εισόδια της Θεοτόκου συνδέεται και η βασιλική της Αγίας Μαρίας της Νέας, που χτίστηκε δίπλα στα ερείπια του Ναού του Σολομώντος και εγκαινιάστηκε στις 21 Νοεμβρίου 543 από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Εξ αυτού του γεγονότος φαίνεται να επελέγη από την εκκλησία ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου. Επί αυτοκράτορος Μανουήλ Α' Κομνηνού (1143-1180) καθιερώθηκε ως ημέρα αργίας για το Βυζάντιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ