Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιουλίου 2021

Η αγία Μαρκέλλα της Χίου
Ενημερώθηκε: 22/07/21 - 00:27

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα 22 Ιουλίου η Εκκλησία τιμά την μνήμη της Μαρίας της Μαγδαληνής . Της Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος.

Σήμερα γιορτάζουν οι :Μαγδαληνή (Μάγδα), Μαγδαλένα, Μαριλένα, Μαριαλένα, Μαρία Ελένη, Μαρκέλλα, Μενέλαος.

Η αγία Μαρκέλλα της Χίου και ο σχισμένος βράχος

Γεννήθηκε και μεγάλωσε περί το 1500 στη Βολισσό της βορειοδυτικής Χίου. Ο πατέρας της ήταν ειδωλολάτρης και η χριστιανή μητέρα της απεβίωσε σε μικρή ηλικία.

Η Μαρκέλλα διακρίθηκε από νωρίς για τη βαθιά της πίστη και αγάπη στον Χριστό, την καλοσύνη και αγνότητά της, τη σεμνότητα και την ευγένεια της ψυχής της. Κάποτε ο πατέρας της άρχισε να την επιθυμεί ερωτικά.

Όταν η Μαρκέλλα  το διαπίστωσε εγκατέλειψε το πατρικό σπίτι και αναζήτησε καταφύγιο στα βουνά της περιοχής.

Τότε αυτός  ξεκίνησε να την αναζητά. Στην προσπάθεια να προστατευθεί από τον πατέρα της  μεγάλη βάτος αποτέλεσε το ασφαλές καταφύγιο της αγίας.

Ένας βοσκός όμως την αντιλήφθηκε και υπέδειξε στον πατέρα της την τοποθεσία του καταφυγίου της. Αυτός  έβαλε φωτιά στη βάτο για  να αναγκάσει την κόρη του να βγει, ωστόσο αυτή κατόρθωσε να βρει διέξοδο.

Τρέχοντας πάνω σε πέτρες και βράχια κατόρθωσε να ξεφύγει τόσο, όσο να αναγκάσει τον πατέρα της τη σημαδέψει με το τόξο του. Ένα από τα βέλη χτύπησε την αγία, παρόλα αυτά συνέχισε να τρέχει.

Οι σωματικές της δυνάμεις άρχισαν όμως να την εγκαταλείπουν και κάποια στιγμή έπεσε κάτω ταλαιπωρημένη και πληγωμένη. Προσευχήθηκε λοιπόν ζητώντας από τον Κύριο να σχίσει τον βράχο όπου βρισκόταν και να την κρύψει μέσα.

Η παράκληση της αγίας έγινε πραγματικότητα και έτσι ο βράχος σχίστηκε και δέχτηκε το σώμα της ενάρετης Μαρκέλλας μέχρι το στήθος. Ο αλλόφρων πατέρας, φτάνοντας στον τόπο και βλέποντας το παράδοξο αυτό θαύμα, οργίστηκε ακόμη περισσότερο και αποκεφάλισε την κόρη το, πετώντας το κεφάλι της  στη θάλασσα.

Ο σχισμένος βράχος, που δέχτηκε το μαρτυρικό σώμα της Αγίας, αποτελεί μέχρι σήμερα για τους προσκυνητές σημείο ευλαβικής αναφοράς και πηγή ιαμάτων, αφού, σύμφωνα με την τοπική  παράδοση , όσοι προσεύχονται με πίστη, παρατηρούν τον ερυθρό χρωματισμό των βράχων και το νερό να ατμίζει.

Ο ναός προς τιμήν  της Αγίας, που βρίσκεται επί της αμμώδους παραλίας στον ομώνυμο όρμο της Βολισσού και αποτελεί παγχιακό, αλλά και πανελλήνιο προσκύνημα.