Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 23 Ιανουαρίου 2021

ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ
Ενημερώθηκε: 24/01/21 - 00:09

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 23 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη τωνΚλήμεντος ιερομάρτυρος, επισκόπου Αγκύρας, Μάρτυρος Αγαθαγγέλου, Αθανασίου αναγνώστου, Οσίων Διονυσίου του εν Ολύμπω,  Ευσεβίου ηγουμένου εν τη μονή του αββά Αμμωνίου, Μαυσιμά του Σύρου και Σαλαμάνη του ησυχαστού. 

Σήμερα γιορτάζουν οι:  Αγαθάγγελος, Αγαθαγγέλα, Αγαθαγγέλη, Διονύσιος, Διονύσης, Νιόνιος, Νύσης, Ντένης, Διονυσία, Διονυσούλα, Νύσα, Σίσσυ, Ντενίζ 

Άγιος Διονύσιος: "Ο ασκητής του Ολύμπου" 

Από όπου και αν πέρασε ξεχώρισε για το λιτό και γεμάτο θεολογία βίο του.Συνδέθηκε με την Πιερία αλλά και τον μοναχισμό στην ευαίσθητη περιοχή.

Έζησε κατά τον 16ο αιώνα και μετά από πολλές περιπέτειες κατέληξε στον Όλυμπο  όπου και σήμερα κυριαρχεί το μοναστήρι του. Είναι πολιούχος άγιος του Λιτοχώρου Πιερίας και μάλιστα ο Σύλλογος Ιεροψαλτών του Νομού Πιερίας φέρει το ονομά του.

Γεννήθηκε το 1500, στο χωριό Σκλάταινα Μουζακίου στην Καρδίτσα. Το χωριό του σήμερα ονομάζεται Δρακότρυπα. Από μικρός έδειξε οτι  δεν τον απασχολούν τα εγκόσμια. Προσεύχονταν, νήστευε και είχε φτάσει να τρέφεται με χαρούπια.

Μετά το θάνατο των γονέων του, σε ηλικία περίπου 18 ετών, ακολούθησε στα Μετέωρα το γέροντα Άνθιμο και εκάρη μοναχός στη Μονή Μεγάλου Μετεώρου με το όνομα Δανιήλ. Έγινε δόκιμος μοναχός, υποτακτικός του γέροντα Σάββα.

Στη συνέχεια πήγε στο Άγιο Όρος, όπου εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός με το όνομα Διονύσιος. Χειροτονήθηκε ιερέας και έγινε μέλος της συνοδείας του Πρώτου του Αγίου Όρους Σεραφείμ. Ασκήτευσε κοντά στη Μονή Καρακάλλου. Έζησε με άσκηση, νηστεία και προσευχή, και κατάφερε να εκλεγεί ηγούμενος της Μονής Φιλοθέου. 

Εκεί, όμως, επειδή η Μονή ήταν βουλγαρική, συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον Άθω και να πάει, γύρω στο 1524, στην περιοχή της Βεροίας, στη σκήτη του οσίου Αντωνίου του νέου, όπου έχτισε τη Μονή του Τιμίου Προδρόμου.

Σύμφωνα με την παράδοση από ταπείνωση προτίμησε να αποφύγει την εκλογή του ως επισκόπου Βεροίας και έτσι έφυγε για μία ακόμη φορά προς την Πιερία και τη Θεσσαλία. Εγκαταστάθηκε σε δυσπρόσιτη περιοχή στον Όλυμπο, όπου ασκήτευσε μέσα σε σπηλιά, που σώζεται μέχρι σήμερα.

Επειδή υπέστη διωγμούς σε εκείνον τον τόπο έφυγε προσωρινά για το Πήλιο, στη Ζαγορά όπου οικοδόμησε τη Μονή της Αγίας Τριάδας Σουρβίας. 

Αργότερα επέστρεψε στον Όλυμπο και γύρω στο 1542 οικοδόμησε τη Μονή της Αγίας Τριάδας για να βρίσκουν εκεί καταφύγιο οι κλέφτες Αυτή η μονή από τότε μέχρι σήμερα αποτελεί κέντρο πνευματικής ακτινοβολίας.

Εκεί συγκεντρώθηκαν πολλοί μοναχοί εξαιτίας της φήμης του οσίου, ο οποίος δεν παρέλειπε να περιοδεύει στα γύρω χωριά για να κηρύττει το Χριστό και να υποστηρίζει τους υπόδουλους Έλληνες.

Ο Διονύσιος ο εν Ολύμπω απεβίωσε στις 23 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία εορτάζεται η μνήμη του. Δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία κοιμήσεως του οσίου. Σίγουρα όμως πέθανε μετά το 1542, οπότε και και κτίστηκε η Αγία Τριάδα.

Στη Δρακότρυπα η εορτή του πανηγυρίζεται επίσης την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου. Λείψανά του φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου, στον Όλυμπο, ενώ η κάρα του κλάπηκε στις 12 Ιουλίου 1890 από Νιγρίτα Σερρών, όπου είχε μεταφερθεί για προσκύνημα.