Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 23 Σεπτεμβρίου 2021

σύλληψις του τιμίου και ενδόξου προφήτου προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου
Ενημερώθηκε: 22/09/21 - 23:46

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα 23 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία τιμά την μνήμη της σύλληψις του τιμίου και ενδόξου προφήτου προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου. Μαρτύρων Ανδρέου, Ιωάννου, Αντωνίου, Πέτρου. Ραΐδος της παρθένου, Ξανθίππης και Πολυξένης . Νεομαρτύρων Νικολάου του παντοπώλου  και Ιωάννου του εκ Κονίτσης και εν Βραχωρίω αθλήσαντος.

Γιορτάζουν οι : Ξάνθιππος, Ξανθίππη, Ξανθή, Ξανθούλα, Πολυξένη (Ξένια), Ραΐς, Ραΐδα, Ίρις, Ίριδα.

Νικόλαος ο Παντοπώλης, ο προστάτης του Καρπενησίου

Ο Νεομάρτυς Νικόλαος ο Παντοπώλης μαρτύρησε  θεωρείται ο προστάτης Άγιος του Καρπενησίου .Γεννήθηκε στο Καρπενήσι το 1657. Το επώνυμο της οικογένειάς του λέγεται ότι ήταν Καρανίκας. Σε ηλικία περίπου 15 ετών έφυγε για την Κωνσταντινούπολη για να βοηθήσει τον πατέρα του που διατηρούσε παντοπωλείο εξού και το προσωνύμιο «Παντοπώλης».

Με προτροπή του πατέρα του άρχισε να μαθαίνει τουρκικά από ένα φίλο του μπαρμπέρη, για να μπορεί να συνεννοείται καλύτερα με τους πελάτες του παντοπωλείου. Σύφωνα με την παράδοση μια μέρα ο μπαρμπέρης έδωσε στον νεαρό Νικόλαο ένα χαρτί για να το διαβάσει μπροστά σε άλλους Τούρκους. Όταν ο Νικόλαος τελείωσε την ανάγνωση οι παριστάμενοι άρχισαν να ζητωκραυγάζουν: «Έγινες Τούρκος". Το χαρτί αυτό ήταν το «σαλαβάτι» (salawat), η ομολογία δηλαδή της Μουσουλμανικής πίστης. Ο Νικόλαος όταν κατάλαβε το τέχνασμα του μπαρμπέρη, φώναζε δυνατά οτι είναι χριστιανός.

Τότε οι Τούρκοι τον πήγαν στον καϊμακάμη λέγοντας του ότι το νεαρό παιδί κορόιδευε την πίστη τους. Αυτός προσπάθησε να τον πείσει να γίνει Μουσουλμάνος, αλλά ο Νικόλαος του δήλωσε ξεκάθαρα ότι πιστεύει στον Χριστό .Τον υπέβαλαν σε απάνθρωπα βασανιστήρια αλλά δεν  κατόρθωσαν  να τον μεταπείσουν. Στο τέλος, ο καϊμακάμης  έδωσε διαταγή να τον αποκεφάλισαν στις 23 Σεπτεμβρίου 1672. Ο Νικόλαος ήταν μόλις 15 ετών, ένας από τους νεώτερους νεομάρτυρες (χριστιανοί που μαρτύρησαν για την πίστη τους μετά την Άλωσης της Πόλης το 1453) του γένους των Ελλήνων.

Για τρία μερόνυχτα οι κάτοικοι της περιοχής έβλεπαν να κατεβαίνει φως από τον ουρανό, στο Άγιο Λείψανο του Νικολάου. Οι Χριστιανοί τον έθαψαν στη Χάλκη στο μοναστήρι της Παναγιάς. Τμήματα των Αγίων Λειψάνων του Νεομάρτυρα Νικολάου βρίσκονται στις Μονές  Ξηροποτάμου και Γρηγορίου στο Άγιο Όρος, Προυσού και Τατάρνας στο νομό Ευρυτανίας. Από το 1955, η 23η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα πανηγυρισμού και αργίας για την πόλη του Καρπενησίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ