Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 26 Μαΐου 2022

 
Άγιος Αλέξανδρος, ο δερβίσης

Ενημερώθηκε: 25/05/22 - 21:42


Εορτολόγιο-Βίοι Αγίων Σήμερα 26 Μαΐου, η Εκκλησία τιμά την μνήμη των: Άγιος Κάρπος ο Απόστολος από τους Εβδομήκοντα, Άγιος Αλφαίος ο Απόστολος, Άγιος Αλέξανδρος από την Θεσσαλονίκη ο Δερβίσης, Άγιος Συνέσιος ο Επίσκοπος, Άγιος Αβέρκιος, Αγία Ελένη, Άγιος Αυγουστίνος Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας, Άγιος Σιμίτριος ο Μάρτυρας και οι συν αυτώ Είκοσι τρείς Μάρτυρες, Άγιος Ζαχαρίας ο Ιερομάρτυρας, Όσιοι Φουγάτιος και Δαμιανός, Άγιος Πρίσκος ο Μάρτυρας και η συνοδεία αυτού, Άγιος Ιούλιος ο Μάρτυρας, Άγιοι Φηλικίσσιμος, Ηρακλής και Παυλίνος οι Μάρτυρες, Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εκ Βουλγαρίας, Εύρεση των ιερών λειψάνων του Οσίου Μακαρίου

Γιορτάζουν οι: Αλφαίος, Καρπός, Συνέσιος, Συνεσία

Άγιος Αλέξανδρος, ο δερβίσης


Ο Άγιος Αλέξανδρος καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη και έμενε στην περιοχή της Λαοδηγίας ή Λαγωδιανής (σημερινή Λαοδηγήτρια). Σε νεαρή ηλικία έφθασε στη Σμύρνη, προσπαθώντας να αποφύγει τις ακόλαστες προθέσεις κάποιου Τούρκου. Για άγνωστους σε μας λόγους, στην πόλη αυτή απαρνήθηκε την πίστη του και εξισλαμίσθηκε. Αργότερα επισκέφθηκε τη Μέκκα και εισήλθε στο Τάγμα των Δερβίσηδων.


Μετάνιωσε όμως και προσποιήθηκε τον τρελό και υπό το σχήμα του Δερβίση, περιόδευσε για 18 χρόνια σε υπόδουλες χώρες καταγγέλλοντας τους Τούρκους. Μάλιστα στη Χίο, παρακολούθησε σε Χριστιανική Εκκλησία τις ιερές ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής φορώντας ακόμη τα ρούχα του Δερβίση.


Από τη Χίο μετέβη στη Σμύρνη και παρουσιάσθηκε στον κριτή της πόλης στον οποίο ομολόγησε ότι μετανόησε για την προηγούμενη κατάστασή του και επανέρχεται πλέον στο χριστιανισμό με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε θάνατο. Όταν προσήλθε στον τόπο της εκτέλεσης προσευχόταν γονατιστός .Τελικά αποκεφαλίστηκε μπροστά σε πλήθος κόσμου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ