Εορτολόγιο: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 27 Iανουαρίου

 
αγιος

Ενημερώθηκε: 26/01/23 - 23:43

Εορτολόγιο-Βίοι αγίων  σήμερα 27 Ιανουαρίου: 

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Αγία Μαρκιανή η Βασίλισσα, Όσιος Κλαυδιανός, Όσιος Πέτρος ο Αιγύπτιος, Άγιος Δημήτριος ο εν Κωνσταντινοπόλει, Όσιος Κλήμης ο Στυλίτης που ασκήτευσε στο όρος Σάγματα της Βοιωτίας, Άγιος Δημητριανός της Ταμασού, ο θαυματουργός, Όσιος Τίτος ο στρατιώτης, Άγιος Άσκιοτ ο Βασιλέας, Άγιος Πέτρος Ζβέρεφ ο Ιερομάρτυρας

Γιορτάζουν  Χρυσόστομος και  Χρυσοστομία. Ευχόμαστε κάθε τους μέρα να είναι γιορτή!


Αγιος Δημήτριος ο οινοπώλης

Ο Δημήτριος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και στα 25 του εργαζόταν στον Γαλατά, στο καπηλειό του Χατζή Παναγιώτη, ο οποίος ήταν χριστιανός. Σύμφωνα με τους συναξαριστές ήταν «εύμορφος εις την όψιν, δυνατός εις το σώμα και σεμνός εις τα ήθη».

Στο καπηλειό του Χατζή Παναγιώτη σύχναζαν και κάποιοι μουσουλμάνοι από τον Πόντο, οι οποίοι τον φθονούσαν και προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να τον  παρασύρουν στη θρησκεία τους. Κάποια μέρα,έπειτα από πολύωρη οινοποσία, οι Τουρκοπόντιοι διώχθηκαν από τον οινοπώλη, με τη ρωμαλέα συνδρομή του Δημητρίου. Κατά τη διάρκεια, όμως, της συμπλοκής τραυματίσθηκε ένας από αυτούς και κατήγγειλε το γεγονός στις Οθωμανικές αρχές.

Ο Δημήτριος δεν μπόρεσε να αποδείξει την αθωότητά του και του ετέθη το δίλημμα: ή γίνεσαι Μουσουλμάνος ή πεθαίνεις. Ο Δημήτριος απέρριψε κάθε πρόταση να αλλαξοπιστήσει κι έτσι στις 27 Ιανουαρίου 1784 αποκεφαλίστηκε μπροστά στο οινοπωλείο, όπου εργαζόταν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ