Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 28 Μαΐου 2023

 
Άγιος Ευτυχής Επίσκοπος Μελιτηνής

Ενημερώθηκε: 27/05/23 - 23:49

Εορτολόγιο-Βίοι αγίων σήμερα 28 Μαΐου: Άγιος Ευτυχής Επίσκοπος Μελιτηνής, Αγία Ελικωνίδα, Άγιος Ανδρέας ο διά Χριστόν σαλός, Άγιος Νικήτας Αρχιεπίσκοπος Χαλκηδόνας, Άγιοι Κρήσκης, Παύλος και Διοσκορίδης, Άγιος Μήτρος, Άγιος Αρσένιος Επίσκοπος Βεροίας, Άγιος Ιγνάτιος Επίσκοπος Ροστώβ, Άγιος Γερόντιος της Μόσχας, Άγιος Σωφρόνιος εκ Βουλγαρίας, Οσία Φιλοθέα η Παρθενομάρτυρας, Άγιος Σενατόρος Επίσκοπος Μιλάνου, Άγιος Αλέξανδρος Επίσκοπος Θεσσαλονίκης, Οσία Έλενα του Ντιβέεβο, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Γκαλίτς της Ρωσίας, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Κυρίας της Ειρήνης, εν Ρωσία, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του «νοητού τείχους», εν Ρωσία

Γιορτάζει ο Διοσκουρίδης

Άγιος Άνδρέας

Ο Άγιος Ανδρέας, ο διά Χριστόν σαλός, καταγόταν από την Σκυθία και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Λέοντος ΣΤ' του Σοφού (886 - 912 μ.Χ.). Από παιδική ηλικία είχε πουληθεί ως δούλος σε κάποιον πρωτοσπαθάριο και στρατηλάτη της Ανατολής, ονομαζόμενο Θεόγνωστο.

Τον Ανδρέα είλκυαν περισσότερο από κάθε άλλο τα ιερά γράμματα και ιδιαίτερα οι Βίοι και τα Μαρτύρια των αγωνιστών της Χριστιανικής πίστεως. Τέτοιος δε υπήρξε ο ζήλος του προς αυτά, ώστε αποκλήθηκε «σαλός» (μωρός), διότι ο ζήλος του αυτός τον ωθούσε πολλές φορές στο να υπομένει εμπαιγμούς, ταπεινώσεις και βαριές ύβρεις και να προβαίνει σε διαβήματα που κρίνονται ως ανισόρροπα και εκκεντρικά. Αλλά ο Άγιος Ανδρέας διακρινόταν και για την φιλανθρωπία και την αγαθοποιία του. Όχι μόνο μοιραζόταν τα υπάρχοντά του με τους φτωχούς, αλλά προσέφερε ότι είχε και ο ίδιος έμενε νηστικός και γυμνός.

Ο Άγιος Ανδρέας και κοιμήθηκε με ειρήνη σε ηλικία εξήντα έξι ετών.

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρει ότι ο Άγιος Ανδρέας έγραψε πολλές προφητείες οι οποίες δεν εκδόθηκαν ποτέ και βρίσκονται στην Μονή Iβήρων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ