Εορτολόγιο: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 30 Σεπτεμβρίου

 
Άγιος Γρηγόριος ο Ιερομάρτυρας Επίσκοπος της Μεγάλης Αρμενίας

Ενημερώθηκε: 30/09/22 - 01:03

Εορτολόγιο- Βίοι Αγίων: Σήμερα 30  Σεπτεμβρίου τιμάται οι μνήμη των αγίων: Άγιος Γρηγόριος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος της Μεγάλης Αρμενίας, Άγιες Ριψιμιά, Γαϊάνη και Άλλες Τριακονταδύο Παρθενομάρτυρες, Άγιοι Εβδομήκοντα Μάρτυρες των συναναιρεθέντων τη Αγία Pιψιμία, Άγιες Δύο Γυναίκες Οσιομάρτυρες, Άγιος Στρατόνικος, Όσιος Γρηγόριος του Πελσέμσκιϋ, Άγιος Μαρδόνιος, Άγιοι Χίλιοι Μάρτυρες, Άγιος Μιχαήλ πρώτος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ρωσίας ο θαυματουργός, Άγιος Honorius.

Γιορτάζουν οι: Στρατόνικος (Στράτος, Στρατής, Στρατονίκης, Στρατονίκιος).

Άγιος Γρηγόριος ο Ιερομάρτυρας Επίσκοπος της Μεγάλης Αρμενίας  

Ο Άγιος Γρηγόριος ήταν γιος του Ανάκ, που ήταν συγγενής του βασιλιά της Μεγάλης Αρμενίας, Κουσαρώ (290 μ.Χ.). Ο Ανάκ, λοιπόν, σε συνεργασία με το βασιλιά των Περσών Αρτασείρα, σκότωσε τον Κουσαρώ.

Αλλά οι σατράπες της Αρμενίας εκδικήθηκαν το φόνο του, σκοτώνοντας τον Ανάκ και όλη του την οικογένεια. Διασώθηκαν μόνο δύο παιδιά του, που ένας ήταν ο Γρηγόριος.

Στην Καισαρεία συνέβη να συναντηθούν ο γιος του φονιά Ανάκ, Γρηγόριος, και ο γιος του θύματος Τηριδάτης. Τότε ο Γρηγόριος σπούδαζε με ζήλο τα Ιερά γράμματα, στην Καισαρεία της Καππαδοκίας από τον εκεί αρχιεπίσκοπο Λεόντιο.

Όταν αργότερα ο Τηριδάτης έγινε βασιλιάς Αρμενίας, βασάνισε φρικτά τον Γρηγόριο (που τότε ήταν επίσκοπος Αρμενίας). Διέταξε μάλιστα, να τον ρίξουν σε λάκκο με φίδια και άλλα ερπετά.

Ο Γρηγόριος όχι μόνο δεν έπαθε τίποτα αλλά επέζησε για 15 χρόνια τρεφόμενος με το ψωμί που του πήγαινε κρυφά μια χήρα. Στην πορεία  ο Τηριδάτης νόσησε, αλλά δια των προσευχών του Γρηγορίου θεραπεύθηκε, μετανόησε και βαπτίσθηκε χριστιανός με όλο του το έθνος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ