Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 6 Ιουλίου 2022

 
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 6 Ιουλίου 2022

Ενημερώθηκε: 05/07/22 - 21:59

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα 6 Ιουλίου τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη των ακολούθων Αγίων: Όσιος Σισώης ο μεγάλος, Άγιοι Λουκία η παρθενομάρτυς, Ρήξος βικάριος και πολλοί άλλοι που μαρτύρησαν στην Κομπανία, Άγιοι Εικοσιτέσσερις Μάρτυρες, Άγιος Αστείος επίσκοπος Δυρραχίου, Άγιοι Φιλήμων, Άρχιππος και Ονήσιμος, Άγιος Απολλώνιος, Άγιος Αλεξανδρίων, Άγιος Επίμαχος, Μετακομιδή του Ιερού λειψάνου του Οσίου Ευδοκίμου, Όσιος Σίσινιος, Άγιος Κύριλλος ο οσιομάρτυρας από τη Θεσσαλονίκη, Άγιος Palladius απόστολος της Σκωτίας, Άγιος Βασίλειος, Εύρεσις των τιμίων λειψάνων της Αγίας Ιουλιανής της Παρθένου, Όσιος Σισώης, Σύναξη των Αγίων του Ραντονέζ


Γιορτάζουν οι: Λύκιος, Λυκίας, Λυκία, Σάτυρος, Σάτος, Σισώης.


Ο Κύριλλος , το κοσμικό όνομα του οποίου ήταν Κυριακός, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 1544 μ.Χ., κατά την περίοδο του σουλτάνου Σουλεϊμάν. Σε ηλικία δέκα ετών έμεινε ορφανός, με αποτέλεσμα να αναλάβουν την κηδεμονία του δύο θειοι του, συγγενείς της μητέρας του, εκ των οποίων ο ένας ήταν μωαμεθανός. Τελικά ο μωαμεθανός θειος του, ανέλαβε αποκλειστικά την κηδεμονία του και τον έστειλε σε κάποιον επίσης μωαμεθανό βυρσοδέψη για να μάθει κοντά του να εξασκεί αυτό το επάγγελμα.


Ωστόσο ο Κυριακός, ακολουθώντας τις συμβουλές του άλλου θείου του, ο οποίος ήταν χριστιανός, αποφάσισε να εγκαταλείψει κρυφά το μωαμεθανό κηδεμόνα του και να ακολουθήσει κάποιους αγιορείτες μοναχούς. Σε ηλικία 14 ετών ο Κυριακός έφθασε στο Άγιο Όρος και εκάρη μοναχός στη μονή Χιλανδαρίου, όπου έλαβε το όνομα Κύριλλος.
Ο Κύριλλος, επειδή ήταν μικρός στην ηλικία και δεν επιτρεπόταν η διαμονή του στη Μονή, ασκήτευσε επί οκτώ έτη σε μετόχι της μονής και σε ηλικία 22 ετών ταξίδεψε μαζί με άλλους δύο μοναχούς στη Θεσσαλονίκη, όπου συνάντησε το χριστιανό θείο του. Κατεβαίνοντας προς το λιμάνι της συνάντησε τυχαία το μωαμεθανό κηδεμόνα του, ο οποίος παρά την παρέλευση πολλών ετών, αναγνώρισε τον Κύριλλο. Φώναξε αμέσως και άλλους μουσουλμάνους για να συλλάβουν τον Κύριλλο με την κατηγορία ότι, ενώ πριν είχε ασπαστεί το μωαμεθανισμό, στη συνέχεια τον αρνήθηκε .


Ο Κύριλλος οδηγήθηκε αμέσως στον Τούρκο δικαστή της Θεσσαλονίκης, ο οποίος επιχείρησε να τον πείσει να εγκαταλείψει τη χριστιανική πίστη .Όταν διαπίστωσε πως η προσπάθειά του δεν επέφερε κανένα αποτέλεσμα, τον καταδίκασε σε θάνατο δια πυρός. Ο Κύριλλος οδηγήθηκε από το εξαγριωμένο πλήθος των φανατισμένων τούρκων και των δημίων του στον τόπο της καταδίκης του, στο παλαιό βυζαντινό Ιπποδρόμιο της πόλεως, κοντά στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ