Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Αυγούστου 2022

 
Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής

Ενημερώθηκε: 07/08/22 - 23:43

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα 8 Αυγούστου τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη των ακολούθων Αγίων: Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος Κυζίκου, Άγιος Μύρων, Άγιος Τριαντάφυλλος από τη Ζαγορά, Όσιος Θεοδόσιος ηγούμενος Ορόβων, Άγιοι Ελευθέριος, Λεωνίδης και τα Άγια Νήπια, Άγιοι Δέκα Όσιοι και Ασκητές από την Αίγυπτο, Άγιοι Δύο Μάρτυρες από την Τύρο, Άγιος Στυράκιος, Aνάμνηση των εγκαινίων των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Άγιος Αναστάσιος από τη Βουλγαρία, Όσιος Γρηγόριος ο ζωγράφος ο εν τω σπηλαίω, Ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού της Θεοτόκου εν Ιερουσαλύμοις.

Γιορτάζουν οι: Μύρων, Μύρα (Μίρκα), Τριαντάφυλλος, Τριανταφυλλιά, Ρόζα.

Ο νεομάρτυρας Τριαντάφυλλος

Ο νεομάρτυρας Τριαντάφυλλος γεννήθηκε στην Ζαγορά της Μαγνησίας το 1663 μ.Χ. Από μικρός εργαζόταν ως ναύτης σε ένα από τα πιο περίφημα ζαγοριανά καράβια. Το καλοκαίρι του 1680 μ.Χ. το πλοίο του έδεσε στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Εκεί ο Τριαντάφυλλος επισκέφτηκε τις εκκλησίες και τα αγιάσματα της Πόλης. Για κάποιο άγνωστο σε μας λόγο, ήρθε σε φιλονικία με κάποιους Τούρκους, οι οποίοι τον συκοφάντησαν ότι δήθεν ήθελε να γίνει Μωαμεθανός.

Ο Τριαντάφυλλος όμως αρνήθηκε τη συκοφαντία και την 8η Αυγούστου του 1680 εκτελέστηκε στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινουπόλεως, σε ηλικία 18 ετών. Την ημέρα αυτή τιμάται και η μνήμη του τόσο στη Ζαγορά, όσο και στις Αλυκές Βόλου.

Τεμάχιο του ιερού Λειψάνου του Αγίου Τριαντάφυλλου υπάρχει στη Μονή Αγίου Νικολάου, στην Άνδρο μαζί με την εικόνα του Αγίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ