Εορτολόγιο: Ποιοί γιορτάζουν σήμερα 8 Φεβρουαρίου

 
αγιος

Ενημερώθηκε: 07/02/23 - 23:36

Εορτολόγιο-Βίοι αγίων  σήμερα   8 Φεβρουαρίου:

Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης, Προφήτης Ζαχαρίας, Άγιες Μάρθα, Μαρία και Λυκαρίων ο Οσιομάρτυρας, Άγιοι Νικηφόρος και Στέφανος οι Μάρτυρες, Όσιοι Φιλάδελφος και Πολύκαρπος, Όσιος Μακάριος Επίσκοπος Πάφου, Άγιος Περγέτος, Άγιος Σάββας Αρχιεπίσκοπος Σερβίας, Άγιος Αγαθάγγελος Επίσκοπος Δαμασκού.

Γιορτάζουν οι: Μάρθα,  Ζαχαρίας και Ζαχαρούλα.

Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης

O Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης καταγόταν από τα Ευχάϊτα της Γαλατίας και κατοικούσε στην Ηράκλεια του Εύξεινου Πόντου. Στρατιωτικός στο επάγγελμα, διακρίθηκε για την γενναιότητά του και γρήγορα προήχθη στους υψηλότερους βαθμούς της στρατιωτικής ιεραρχίας. Αθλητής γενναιότατος ο Θεόδωρος, ήταν συγχρόνως και υπόδειγμα σεμνότητας όπως αρμόζει σε έναν γνήσιο Χριστιανό.

Όταν το 320 μ.Χ. ο Λικίνιος διέτριβε στη Νικομήδεια, άκουσε περί του Θεοδώρου ότι είναι Χριστιανός απέστειλε στην Ηράκλεια ανώτερους αξιωματούχους, για να τον συνοδεύσουν  στη Νικομήδεια. Αλλά ο Θεόδωρος διεμήνυσε ότι για πολλούς λόγους η παρουσία του στην Ηράκλεια ήταν συμφέρουσα και τον προέτρεπε να μεταβεί εκεί. Αποδεχθείς την πρόταση ο Λικίνιος μετέβη στην Ηράκλεια.Κάποια ημέρα, ενώπιον του λαού, ο Λικίνιος προέτρεψε τον Θεόδωρο να θυσιάσει στα είδωλα. Αρνήθηκε  και για τον λόγο αυτό τον συνέλαβαν και αμέσως άρχισαν να τον υποβάλλουν σε πολυειδείς τιμωρίες. Τον κτυπούσαν, έκαιγαν και έγδερναν το σώμα του Μάρτυρος. Στην συνέχεια οι δήμιοι τον σταύρωσαν και διαπέρασαν τα πόδια, τα χέρια και τα κρυφά μέλη του διά περόνης, τόξευσαν το πρόσωπό του με τέτοιο τρόπο ώστε να εκχυθούν τα μάτια του και τον άφησαν επάνω στον σταυρό. Ο Λικίνιος, φοβούμενος την οργή του όχλου, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν. Το  σκήνωμά του μεταφέρθηκε από την Ηρακλεία στο προγονικό κτήμα του Αγίου, στα Ευχάιτα, κατά την επιθυμία του Αγίου .

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ