Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Αυγούστου 2022

 
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 9 Αυγούστου 2022

Ενημερώθηκε: 08/08/22 - 22:27

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα 9 Αυγούστου τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη των ακολούθων Αγίων: Άγιος Ματθίας ο Απόστολος, Άγιοι Δέκα Μάρτυρες που μαρτύρησαν στη Χάλκη, Άγιος Αντωνίνος από την Αλεξάνδρεια, Όσιος Ψόης, Άγιος Κωνσταντίνος Α' Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, Εύρεση της Αχειροποιήτου Εικόνος του Χριστού στα Καμουλιανά, Άγιος Ευθύμιος Μητροπολίτης Ρόδου ο Ιερομάρτυρας, Ανάμνηση των Εγκαινίων του Ναού των Αγίων Ζωής και Εσπέρου εν τω Δευτέρω, Όσιος Γερμανός ο εν Αλάσκα.

Αγιος Γερμανός ο εν Αλάσκα

Ο Άγιος Γερμανός γεννήθηκε το 1756 κοντά στη Μόσχα. Σε ηλικία 16 ετών έγινε δόκιμος μοναχός στην Μονή της Αγίας Τριάδος του Σεργίου. Στη συνέχεια παρέμεινε στο περίφημο μοναστήρι του Βαλαάμ (Βάλαμο στην Φινλανδία) όπου έγινε μοναχός με το όνομα Γερμανός. Το 1794 στάλθηκε στο νησί Κόντιακ της Αλάσκας με την πρώτη ρωσική ιεραποστολική ομάδα. Ο ταπεινός μοναχός μετά τον θάνατο του αρχηγού της Ιεραποστολής και την απάνθρωπη συμπεριφορά των συμπατριωτών του, οι οποίοι εκμεταλλευόταν τους ντόπιους πληθυσμούς, απογοητεύτηκε και τελικώς αποσύρθηκε σ’ ένα μικρό μοναχικό νησάκι που λέγονταν Ελόβυγ, δηλαδή «νήσος των Ελάτων».
Zούσε σε ένα μικρό ξύλινο καλύβι, χωρίς καμία άνεση, εκτεθειμένος στα στοιχεία της φύσης, νηστεύοντας και έχοντας ως μόνη τροφή άγρια μούρα, χόρτα και μανιτάρια. Για τους ιθαγενείς Εσκιμώους είχε γίνει ο πατέρας και προστάτης τους. Δίδασκε στους νέους τις τεχνικές της καλλιέργειας της γης, δημιούργησε ένα μικρό ορφανοτροφείο ενώ ακόμα κι όταν ξέσπασε μια επιδημία στο Κόντιακ, δεν εγκατέλειψε το χωριό.
Μετά από μια δραστήρια ζωή, κοιμήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1836. Το σώμα του παρέμεινε άφθαρτο για τουλάχιστον ένα μήνα, περιμένοντας να επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες τη μετάβαση ιερέα στο νησί για τη χριστιανική ταφή του. Το πρόσωπο του αγίου λειψάνου του, όπως μαρτυρεί ο υποτακτικός του, έλαμπε από υπερκόσμιο φως. Πολλά θαύματα ακολούθησαν την κοίμησή του και ο άγιος παραμένει ολοζώντανος στη μνήμη των χριστιανών όλης της Αλάσκα. Η μνήμη του εορτάζεται την ημέρα της κοίμησής του, στις 9 Αυγούστου (ημέρα της επίσημης αγιοκατάταξής του το 1970) και στις 13 Δεκεμβρίου ανήμερα της Συνάξεως όλων των αγίων των εν Αλάσκα.
Την μνήμη του Αγίου Γερμανού της Αλάσκας τιμούν πολλά μοναστήρια της Αμερικής που φέρουν το όνομά του. Το σπουδαιότερο εξ αυτών βρίσκεται στην Καλιφόρνια και παράγει σημαντικότατο εκδοτικό έργο για όλη την Αμερική με ορθόδοξο περιοδικό Ortodox Word.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ